De tien meest gelezen opinies van 2017 op MO.be

© Floris Van Cauwelaert

 

1. Nieuwjaarsbrief aan mijn vrouw (en haar collega’s leerkrachten NT2)

Dag liefste schat. Je kent me, ik ben geen veelschrijver. Deze nieuwjaarsbrief is dan ook geen ellenlang epistel. Ik vond dat ik mijn brief aan jou moest richten. Waarom, vraag je me? Eenvoudig. Omdat ik je bewonder, tiens. Als echtgenote, als moeder, maar zeker ook voor de manier waarop je je inzet voor je nieuwe job, die van leerkracht Nederlands voor anderstaligen (NT2).

KILIAN DE JAGER . 31 December 2016

 

2. ‘Gij zult zwijgen, allochtoon!’

Rachida Lamrabet, Alona Lyubayeva, Dyab Abou Jahjah, Youssef Kobo, … De lijst van kritische burgers met migratie-achtergond die omwille van hun kritische mening ontslagen worden of ontslag moeten nemen, groeit met de week aan. De N-VA en bij uitbreiding deze regeringen houden niet van al te kritische stemmen uit de superdiverse samenleving, schrijft UGent-onderzoeker Pascal Debruyne in deze bijdrage.

PASCAL DEBRUYNE (MENARG) . 5 April 2017

 

3. Stop alstublieft met klagen

De eindejaarslijstjes lijken ons allemaal van één ding te willen overtuigen: het gaat verschrikkelijk slecht met de wereld. Zelfs al zou het inderdaad zo slecht gaan als wordt beweerd, dan nog heeft het geen zin om bij de pakken neer te zitten en te klagen, integendeel.

GIJS VAN DEN BROECK . 2 januari 2017

 

4. Klimaat is alles. Journalistiek moet daarom stoppen met behagen

‘Klimaat is geen nevenverschijnsel, het is de voorwaarde voor ons bestaan. In tijden van klimaatverandering hebben we nood aan integrale journalistiek: ook als het niet over het klimaat gaat, moeten we het erover hebben.’ MO*columniste Tine Hens werd bekroond met de FRDO Persprijs Duurzame Ontwikkeling. Naar aanleiding daarvan schreef zij deze bijdrage. 

TINE HENS . 11 Mei 2017

 

5. Ons onderwijssysteem reproduceert ongelijkheid

Voor Ikrame Kastit en Pascal Debruyne (Uit De Marge & CMGJ) is de recente onderwijshervorming vooral voor kinderen en jongeren die in maatschappelijk kwetsbare situaties leven een gemiste kans. Er is dringend nood aan een échte onderwijshervorming waar elk kind centraal staat, en niet alleen dat kind of die jongere die in de kopgroep zit.

IKRAME KASTIT & PASCAL DEBRUYNE . 17 Januari 2017

 

6. Ware winst maken dankzij de economie van het gemene goed

De kapitalistische markteconomie is voorbijgestreefd. Ze negeert de ecologische grenzen van onze planeet, splijt samenlevingen en slaagt er niet in basisbehoeften te vervullen. De Oostenrijker Christian Felber keert de economische wegwijzers radicaal om en reikt met zijn Gemene-Goed-Economie een doordacht alternatief economisch systeem aan, dat wereldwijd weerklank vindt.

MARTINE COUVREUR . 6 April 2017

 

7. Trump is niet welkom in Brussel. En wel hierom.

Op 25 mei is het zover. Dan komt VS-president Donald Trump naar Brussel voor een NAVO-top en de inauguratie van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. ‘De Amerikaanse president en zijn kompanen leggen niet alleen valse maar ook gevaarlijke prioriteiten. Vandaar ook dat we hun beleid niet welkom heten’, schrijft Ludo De Brabander (Vrede vzw) in een opiniebijdrage voor MO*.

LUDO DE BRABANDER . 23 Mei 2017

 

8. Kortfilm van Rachida Lamrabet over boerka neemt onze gangbare controledrang op de korrel

De commotie rond het ontslag van Unia-juriste en schrijfster Rachida Lamrabet is nog niet gaan liggen. Aanleiding voor het ontslag waren uitspraken van Lamrabet over het al dan niet zinvol zijn van een boerkaverbod , uitspraken die ze deed in een interview met Knack over haar kortfilm “Project Deburkanisation”. Sarah De Mul licht in deze bijdrage toe waarover deze kortfilm precies gaat en welke boodschap er in schuilgaat. Het gaat immers om meer dan het in vraag stellen van het boerkaverbod.

SARAH DE MUL . 6 April 2017

 

9. De onderbelichte en inhumane keerzijde van de Francken-doctrine

De goedkeuring door de federale regering van het Masterplan Gesloten Centra van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) afgelopen zondag, plaatst de actie tijdens zijn lezing aan de Universiteit Gent vorige week in een nieuw daglicht. Actievoerders onderbraken de lezing tot viermaal toe door getuigenissen uit gesloten centra van Getting The Voice Out voor te lezen. Na afloop meende Theo Francken vooral dat zijn vrije meningsuiting bedreigd werd; over de vrijheid en de mening van de slachtoffers van zijn beleid, leek het vooral niet te mogen gaan.

CHARLOTTE BOLLAERT, JEROEN ROBBE & EWOUD VANDEPITTE . 18 Mei 2017

 

10. Wij willen gewoon werken

‘Er is een probleem in Vlaanderen. Kort samengevat: hoogopgeleide jongeren geraken moeilijk aan werk.’ Louis Simoen, 25 jaar, getuigt en doet een oproep, voor hem en al zijn generatiegenoten: ‘Waag de gok en gun ons een job, ook al hebben we geen ervaring.’ 

LOUIS SIMOEN . 16 Januari 2017

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift