Dagen vullen in de zomer

Vakantieland?

De meeste mensen snakken naar vakantie, maar wat als de stress van werk in het jaar ontbreekt en de troost van enkele wekelijkse ontmoetingen dreigt weg te vallen, net door de vakantie? MO* praat over vakantie met “achterblijvers”, in het Amikaro Café in Sint-Joost-Ten-Node.

  • CC/Paul Frankenstein

Amikaro, wat “samen zijn met vrienden” betekent in de wereldtaal Esperanto, is een initiatief van de VZW l’Autre lieu. Het concept is heel eenvoudig, om mensen uit hun isolement te halen, is elke vrijdagnamiddag  iedereen welkom om een koffie te komen drinken in het gemeenschapshuis van l’Autre lieu. Omdat in gezelschap zijn leuker is dan je vrijdagnamiddag alleen door te brengen zijn de cafénamiddagen al lange tijd een succes. Vrijdag 18 juli was ook MO* te gast.

Yannick en Benoit,  twee deelnemers aan het Amikarocafé,  vullen een deel van hun vakantietijd in door mee te werken aan het initiatief Vertigobox van de gelijknamige VZW Vertigo. Het idee is simpel in zijn genialiteit. Men zamelt natuurlijke compost in om te gebruiken in het stadstuintje van de VZW in de Kapucijnenstraat. In ruil voor je compost krijg je zelf geteelde groenten. Daarnaast kookt initiatiefneemster Aline wekelijks vegetarische maaltijden met een deel van de oogst-opbrengst.

Het principe van de stadsmoestuintjes (‘Potagers’ voor de Brusselaars), is populair bij het Amikaropubliek. Ook Dimitri onderhoudt een klein lapje grond in het Brusselse, maar heeft de laatste weken de handen vol met het verdelgen van groentenverslindende slakken. “Het is misschien niet diervriendelijk, maar ik verdelg de slakken snel en pijnloos, waardoor ze niet te lijden hebben”, vergoelijkt Dimitri.

Naomi vult met haar man en haar tienjarige zoon het begrip stadstoerisme op een originele manier in. Zo bezochten ze vorig jaar elke dag een park in Brussel om er ’s avonds te gaan picknicken. Met tentje en al om het campinggevoel compleet te maken heeft Naomi’s kleine gezinnetje al bijna elk Brussels park bepicknicked.  Na een minutenlange opsomming binnen de Amikarogroep van de verschillende parken die onze hoofdstad rijk is, bleken er dit jaar nog enkele parkjes over te zijn die ze nog  kunnen aandoen. Het wisselvallige weer wil niet altijd mee, maar “de zomer is nog niet op zijn einde” aldus een optimistische Naomi.       

Na Naomi’s stadstoerisme leerden we over Carole’s brei-activiteiten. Met een groepje mede-brei-liefhebsters kleedden deze dames vorig jaar het standbeeld van Jean-Claude Van Damme aan in het kader van la nuit de tricot / de nacht van het breien. Dit jaar gebruiken ze hun talent om een moestuintje in de Marollen, dat zal  worden afgebroken, met hun brei-kunstwerkjes voor een laatste keer te versieren.

Carole’s brei-activiteiten zijn voor haar echter geen voltijdse bezigheid. De zomerperiode is een tijd waarin vele initiatieven en activiteiten twee maanden on hold gaan. Zo bijvoorbeeld nemen het theater, het brei- en naaiatelier en de kunstacademie waar Carole tijdens het jaar naar toe gaat, allemaal vakantie. Hierdoor verveelt ze zich tijdens de zomermaanden toch ietwat.

Eenzelfde geluid laat ook Benoit horen, zijn poëzie- avonden worden in de zomermaanden immers ook onderbroken, wat hij jammer vindt. Hoewel hij ook meewerkt aan het Vertigo-initiatief en deelneemt aan georganiseerde wandelingen door Brussel, bestaan de zomermaanden volgens hem toch uit wat te veel vrije tijd om in te vullen.

Dat er in Brussel heel wat wordt georganiseerd, werd nog het meeste belichaamd door Pierre. Hij maakt met enkele medestanders gebruik van de vitrinemogelijkheid die het stedelijk kunstinitiatief Recyclart aanbiedt. Zo organiseren Pierre en zijn vrienden binnen Recyclart de beeldende kunstvitrine Jajaja, waar je onder andere gratis je haar kan laten knippen en via een tombola zelfs een volwaardige professionele tattoo kan winnen. Hiermee heeft Pierre toch snel, voorbereidingstijd en dergelijke meegeteld, enkele dagen per week zijn handen vol.  

l’Autre Lieu en Amikaro organiseren vele activiteiten, en ook de Recyclart-activiteiten blijken voor de deelnemers van de Amikaro-koffienamiddagen een welgekomen activiteit tijdens de vakantiemaanden. Ondanks de uitgebreide creativiteit die de gesprekspartners tentoonspreidden in het organiseren en het beleven van leuke bezigheden, waren er toch wat deelnemers die deze vakantiemaanden niet als de gemakkelijkste tijd beschouwen omdat er simpelweg minder te doen valt, en omdat vele vaste activiteiten een zomerpauze nemen.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift