© Karolina Grabowska (Pexels)
Interview

Amin Maalouf: ‘Een nieuwe wereldorde ontstaat vaak pas na een grote ramp. Dat mag je de wereld niet toewensen’

‘Generositeit is altijd een goede oplossing in de benadering van conflicten’, zegt de Libanees-Franse auteur Amin Maalouf in een gesprek over zijn nieuwe boek. Alleen: de geschiedenis loopt over van strijd en vernederingen, terwijl generositeit de uitzondering is.
CC0
Interview

Sinoloog Roel Sterckx: ‘Het is misschien niet zo vreemd dat het Chinese model werkt’

China is niet meer uit ons leven weg te denken en we zullen moeten aanvaarden dat China anders tegen de dingen aankijkt dan het Westen, benadrukt sinoloog Roel Sterckx. ‘Daarom is het belangrijk het land beter te begrijpen. We schieten daarin schromelijk te kort’.
© ID/ Brecht Van Maele
Interview

Ai Weiwei: ‘Ik denk dat het Westen in veel opzichten heimelijk autoritair is’

De een vindt hem een relschopper, de ander een genie. Het Chinese fenomeen Ai Weiwei is een man die van vele markten thuis is. Kunstenaar, cineast, activist, maar bovenal een onverschrokken luis in de pels. ‘Als je het in China niet eens bent met iemand, ben je al subversief.’
Ⓒ Killing Architects
Interview

‘Om onrecht te begrijpen, moet je de plaats van delict kennen’

Architecten en journalisten moeten samenwerken, vindt architecte Alison Killing. Want de plaats wáár iets gebeurt, die is nooit toevallig. Dat leerde ze uit de brand in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, maar ook uit het in kaart brengen van de Chinese heropvoedingskampen voor Oeigoeren.
CC Studio Incendo (CC BY 2.0)
Interview

‘De echte oorzaak van instabiliteit is ongelijkheid, ook in China’

Al 18 weekenden gaan inwoners van Hongkong de straat op om te protesteren tegen de groeiende bemoeienis uit Beijing, en tegen politiegeweld. Willy Lam, hoogleraar Chinese Studies, plaatst de protesten en de Chinese reactie in een breder kader van economische ongelijkheid en politieke terugkeer naar autoritair bestuur.
© Basso Cannarsa / Opale / Leemage
Interview

Walden Bello: ‘De sterke leider floreert omdat de liberale democratie faalt’

Zuidoost-Azië lijkt een voorkeur te hebben voor sterke leiders, in verschillende maten en gewichten. Duterte is Aung San Suu Kyi niet, en het gaat in Maleisië veel beter dan in Cambodja. Onderzoeker en activist Walden Bello over de impact van autoritair bestuur op het Zuidoost-Aziatische middenveld.
Avito C. Dalan for the Philippine News Agency / Wikimedia Commons
Interview

Exclusief interview met Duterte’s belangrijkste politieke gevangene

Ze was Filipijns mensenrechtencommissaris en minister van Justitie, maar onder Rodrigo Duterte is ze de bekendste politieke gevangene van de Filipijnen. MO* interviewde senator Leila de Lima in aanloop naar de State of the Nation die Duterte op 22 juli uitspreekt.
© Johannes Broux
Interview

Chandran Nair: ‘Zes miljard Aziaten met een westerse levensstijl, dat is gewoon onmogelijk’

Op 8 september ligt het nieuwe MO*nummer in de bus. Centraal daarin staat de rol van een sterke staat in crisistijd. In 2019 sprak MO* met auteur Chandran Nair over de klimaatcrisis . ‘Als we voor een uitzonderlijke bedreiging staan, dan moeten we ook met uitzonderlijke ideeën komen.’
UN WOMEN CC BY-NC-ND 2.0
Interview

Masud Bin Momen: ‘We delen onze maaltijden met de Rohingya’

Er komen nog steeds Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar in Bangladesh aan, ondanks het feit dat Myanmar heeft beloofd hun terugkeer te faciliteren.
eric molina (CC BY 2.0)
Interview

‘In twee jaar tijd heeft Duterte alle vooruitgang teruggeschroefd’

De Filipijnen zijn bij de tien landen wereldwijd waar arbeiders de minste rechten hebben. Sommigen vrezen dat het land afglijdt naar een autoritaire staat. “Ik noem het simpelweg fascisme”, zegt de secretaris-generaal van de Filipijnse vakbondskoepel, Josua Mata.
Prachatai CC BY-NC-NA 2.0
Interview

13.000 doden, maar Duterte blijft populair

De grootste interne bedreiging voor de Filipijnen, is president Duterte zelf’, zegt Frances Lo, coördinator van 11.11.11 in Azië. Duterte’s plannen voor een “revolutionaire regering” komen na anderhalf jaar die getekend werden door geweld en dreigen de Filipijnen terug te duwen in autoritaire bestuur.
(c) Tom Nicholson
Interview

Wie over macht spreekt, moet het koloniale systeem ontmantelen

Indonesië heeft 350 jaar onder Nederlands koloniaal bestuur gestaan. Daarom is elk gesprek over macht noodzakelijkerwijze een gesprek over de blijvende impact van koloniale overheersing, zegt Charles Esche, co-curator van de Europalia Indonesia tentoonstelling "Power and other things".

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.