Bron: INREDH
Wereldblog

Waarom mogen Ecuadoranen nu wapens dragen? Vijf vragen en antwoorden

In Ecuador krijgen burgers toelating om wapens te dragen. Wat is precies de aanleiding hiervoor? En hoe wordt dat decreet onthaald? Jana van Braeckel, 11.11.11-medewerker voor de partnerwerking in de Andeslanden, beantwoordt in deze blog enkele vragen over de situatie.
© Anneke Verbruggen
Wereldblog

Toerisme als dam tegen geweld: in Cali maken ze er werk van

Comuna 20, een buitenwijk van Cali, staat bekend als een gewelddadige buurt. Tot voor kort werd het gebied geteisterd door bendeoorlogen. Het geweld beu, namen de bewoners het heft in eigen handen. Met toeristische rondleidingen slaagden ze erin het geweld terug te dringen.
AlCortés (CC BY 2.0)
Wereldblog

Colombia draait in cirkels: weer een vredesakkoord op de rand van de afgrond

Louise Willocx bericht vanuit Colombia, waar ze werkt voor de Vredesrechtbank, opgericht na het Vredesakkoord in 2016. Maar ruim een jaar na het aantreden van president Duque, lijkt het water tussen de partijen weer oneindig diep. Op 29 augustus kondigden enkele FARC-kopstukken aan de wapens opnieuw te willen opnemen. 
Wereldblog

Waarom een cocaplantage in Bolivia niks te maken heeft met geweld uit cocaïneketen

Als je aan cocaïnehandel denkt, dan doemt er al gauw een sfeer van geweld op. In Bolivia ging ik naar de bron van onze cocaïne en bezocht ik een illegale cocaplantage. Cocaboer en student Fernando nodigde me uit hem te komen helpen. Hier ervoer ik echter iets heel anders dan actie en agressie: solidariteit, gemoedelijkheid en vrijheid.
© Vidal Merma
Wereldblog

Vrijheid van meningsuiting nog altijd niet vanzelfsprekend in Peru

Peru is en blijft één van de gevaarlijkste landen ter wereld voor milieuactivisten en mensenrechtenverdedigers. De gebeurtenissen van de laatste weken bewijzen nog maar eens waar mensenrechtenverdedigers hier allemaal tegen moeten opboksen. 
© Matar a Jesus
Wereldblog

Mooov blogt: “Matar a Jesús”, achter de moordenaar van je vader aan

De moordenaar van je vader doden lijkt kinderspel. In Matar a Jesús krijgt de onschuld de rekening gepresenteerd.
© Hannes Cools
Wereldblog

Ik ging een week bij de FARC wonen

Een vrachtvliegtuig uit de jaren veertig, de verplichte aankoop van een paar rubberlaarzen en een autorit van vier uur over onberijdbare wegen. Zoveel was nodig om een kamp van de FARC te bereiken. En daarna een week bij hen inwonen, driemaal daags rijst en een rondleiding langs hun oude schuilplaats waar tot twee jaar geleden nog 500 strijders ver ...
© Fien Van den Steen
Wereldblog

Dit is de gevaarlijkste wijk van San Pedro Sula, Honduras

‘Es triste, Fien, bien triste.’ Ik weet niet waar ik me het meest ongemakkelijk bij voel. Bij de betekenis van zijn woorden; de klemtoon op mijn naam, alsof ik deel in de schuld, zijn pijn zou voelen; of de ongemakkelijke stilte die volgt. Stilte in beweging en woord. Ik krijg het beeld niet van mijn netvlies. 
"Water is meer waard dan goud. Neen tegen megamijnbouw"
Wereldblog

Hoe het Canadees-Colombiaans vrijhandelsverdrag het vredesproces verstoort

De zoektocht naar de vrede is een ware beproeving voor Colombia. Na het gemiste vredesreferendum en president Santos die terloops een Nobelprijs voor de Vrede op zijn conto schrijft, beeft de oudste democratie van Latijns-Amerika weer eens op zijn grondvesten. Kind van de rekening: het mijnbouwbeleid van president Santos. Het vredesp ...
© Rocío Barbarán Gonzales
Wereldblog

Peru schakelt een versnelling hoger in de zoektocht naar Desaparecidos

Op 22 juni ondertekende aftredend president Humala een wet die de zoektocht naar Desparecidos moet versnellen. Dat is voor de Peruaanse bevolking een belangrijke stap in het verwerkingsproces van het recente verleden. In Linque krijgt dit proces een gezicht.
© Emma Timmerman
Wereldblog

Milieuactivisten vallen als vliegen

Het eindejaar bracht weinig goed nieuws in Celendín, Peru. Op 28 december werd één van de voornaamste leiders van het verzet tegen Chadin II – een hydro-elektrisch project op de rivier Marañon – doodgeschoten. Weer een milieuactivist die het met zijn leven moet bekopen, het was een zwart jaar voor Peru.
© Fien Van den Steen
Wereldblog

Hoop in San Marcos. Ojala!

San Marcos is een vredig dorpje in de Guatemalteekse bergen dat constant in beweging is. Al heb ik het dan niet over de aardbeving die in 2012 net niet het hele dorp van de kaart veegde. Al symboliseert dat wel de gedrevenheid en hoop van de inwoners. Dat wat afgebroken is, samen terug opbouwen, met kleine stapjes en veel hoop.  

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.