© Kilian de Jager
#WijZijnHier

2 euro per maaltijd: hoe doe je dat?

Jongeren in opvangcentra krijgen sinds september geen warme maaltijden meer, maar enkel een toelage van zes euro, kwam MO*blogger Denise De Bondt per toeval te weten. Zij is voogd van enkele niet-begeleide minderjarige kinderen. ‘Is dit hoe we de toekomst ook voor onze eigen kinderen zien?
© Rino Feys
#WijZijnHier

‘Be safe, iedereen’

Het is koud in de kringwinkel waar Rino Feys de bedrijfsgsm komt halen. De verwarming is uitgeschakeld en er hangt een ijzige kilte in de grote ruimte. Alles staat hier nog net zoals toen hij de laatste keer vertrok. Hoe zou het met de collega’s zijn?
© Rino Feys
#WijZijnHier

‘Vrede in Afghanistan? Dat papiertje is alleen maar goed voor de Amerikaanse president’

Rino Feys werkt in de kringloopwinkel. Hij stelt er dagelijks vast dat inlanders en nieuwkomers perfect kunnen samenwerken, en dat daarbij niet zelden mooie vriendschappen ontstaan. Twee van zijn collega’s zijn Afghaanse vluchtelingen die argwanend de recente ontwikkelingen in hun vaderland volgen. ‘Het zal niet stoppen door een papiertje met Ameri ...
CC0
#WijZijnHier

Als minderjarige naar België gehaald, om dan verstoten te worden door haar moeder

Blogster Lies Gallez tekende het verhaal van Ashia op. Zestien was ze, toen ze naar België kwam. Hoopvol, om herenigd te worden met haar moeder en hier naar school te kunnen gaan. Maar die hoop maakte snel plaats voor onzekerheid, toen bleek dat van moederliefde weinig sprake was.
© Lies Gallez
#WijZijnHier

Hoe menselijk is een opsluiting van een achttienjarige weesjongen in 127Bis?

Lies Gallez leerde als leerkracht aan anderstalige nieuwkomers de achttienjarige Malinese vluchteling Omar kennen. Voor zijn uitzetting naar Duitsland door de Dublinprocedure, zat de weesjongen twee maanden vast in het gesloten centrum 127Bis. Lies zocht hem daar op. 
CC0
#WijZijnHier

Plots was er vreugde bij het horen van vader en moeder, een lichtpuntje in een aangrijpend verhaal

Negen jaar was de jongen, toen Wereldblogger Denise hem leerde kennen. Op zijn achtste met zijn familie uit Afghanistan gevlucht en onderweg kwijt geraakt. Als alles goed gaat, zal hij zijn vader, moeder, broers en zusje terugzien tegen dat hij twaalf is, na vier jaar van gemis, onzekerheid en radeloosheid. 
© Charis Bastin
#WijZijnHier

Nooit meer thuiskomen voor een niet-begeleide minderjarige vluchteling in België

Ik ontmoet Amir* op de speelplaats, waar hij met gebogen hoofd tegen een muur leunt. Ik zeg zijn naam. Hij reageert niet. Ik weet niet of ik het juist uitspreek. En ik besef dat dit eigenlijk het begin van alles is: ik weet zo weinig over hem.
MO*
#WijZijnHier

Deze burgemeester is een arme, bange, blanke man

​Op weg van kantoor naar huis zonet luister ik naar de radio en spits mijn oren wanneer men een burgemeester aan het woord laat over de acties tegen “transmigranten” in zijn gemeente.
© Denise De Bondt
#WijZijnHier

Hoeveel slecht nieuws kan een jongere aan?

Hoe meer ik als voogd actief ben met de begeleiding van Niet Begeleide Minderjarige Vluchtelingen, hoe meer ik versteld sta van het ongelofelijke hindernissenparcours voor die jongeren. Periodes van kleine overwinningen worden afgewisseld met momenten van enorme tegenslagen, onmogelijke hindernissen en onmetelijk verdriet.
Laura Wolf (CC BY 2.0)
#WijZijnHier

‘Ze zijn er nog, fantastische jonge mensen met een gouden hart’

Denise De Bondt is voogd van “Niet Begeleide Minderjarige Jongeren” een kreeg recent een heel speciale uitnodiging voor één van haar jongens. 
© Denise De Bondt
#WijZijnHier

Minderjarige vluchtelingen worden op een dag meerderjarig. En dan?

Wat gebeurt er met de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen op hun achttiende verjaardag? Denise De Bondt, voogd van acht zo’n jongens, vreest dat zij met te veel achterstand starten, om het te redden. Ze roept op tot meer aandacht, betrokkenheid en dringende maatregelen. 

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.