Orlando Milesi/IPS
Reportage

De ware prijs van onze toast avocado: de voedselzekerheid in Chili

Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economisch beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. ‘De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.’
Eric Miller/ World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Waterschaarste doemt wereldwijd op

De combinatie van de klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen watertekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.
Unsplash
Nieuws

In halve eeuw 80% van de zalmen en palingen verdwenen uit onze rivieren

Migrerende zoetwatervissen zoals zalm en paling staan wereldwijd onder druk: op vijftig jaar tijd zijn ze meer dan 80 procent afgenomen. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van rivieren en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen, zeggen natuurorganisaties. 
Trinn Suwannapha / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

WHO slaat alarm: soa’s wereldwijd in opmars

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hiv, hepatitis en syfilis nemen in veel regio’s in de wereld nog steeds toe. De wereld wilde het aantal soa’s tegen 2030 drastisch inperken, maar die doelstelling komt volgens de laatste cijfers van de WHO behoorlijk in het gedrang.
YODA Adaman / Unsplash
Nieuws

NASA: onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen wereldwijd toe

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.
Robert V. Ruggiero / Unsplash
Nieuws

Lgbtq+-personen ervaren ongelijke toegang tot gezondheidszorg

Mensen uit de lgbtq+-gemeenschap kunnen een minder vlotte toegang tot gezondheidszorg ervaren of worden er zelfs van uitgesloten. Dat kan leiden tot aanzienlijke medische complicaties en negatieve gevolgen voor hun psychosociaal welzijn, zegt Artsen Zonder Grenzen.
© Javier Perugachi
Interview

Regisseur Valeria Sarmiento: ‘Ik ontving in ballingschap de echo’s van de dictatuur’

Regisseur Valeria Sarmiento keerde na vijftig jaar ballingschap terug naar Chili, op zoek naar sporen uit het verleden van politiek geweld in het Zuid-Amerikaanse land. In haar zoektocht vertellen wetenschappelijke inzichten en persoonlijke getuigenissen ook een universeel verhaal.
Vitor Paladini / Unsplash
Nieuws

‘Groene landroof’ in Brazilië voor windmolens en zonnepanelen

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt via grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energieprojecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.
© Gerry Lauzon / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Nieuwe website brengt dodelijk politiegeweld in kaart

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
© Yorgelis
Reportage

De levensgevaarlijke tocht van Yorgelis naar een nieuw leven

Nooit eerder probeerden zoveel migranten vanuit Zuid-Amerika de Verenigde Staten te bereiken. De meesten van hen zijn Venezolanen, op de vlucht voor de politieke en economische malaise in hun land. Een van hen is Yorgelis, die samen met haar twee jonge dochters op zoek ging naar een beter leven.
Ollivier Girard / CIFOR / cifor.org (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Bosbranden in Afrikaanse regenwouden verdubbeld

Niet enkel in de kurkdroge bossen in Zuid-Europa of de Verenigde Staten nemen bosbranden snel toe. In de vochtige tropische wouden in West- en Centraal-Afrika zijn ze in achttien jaar tijd verdubbeld.   
© Peter Speetjens
Reportage

‘Waarom blijven? Mijn vrienden zijn weg, ik heb hier niets meer’

Als gevolg van bijna 50 jaar zoutwinning door het chemische miljardenbedrijf Braskem is een vijfde van de Braziliaanse stad Maceió onbewoonbaar verklaard. Terwijl de bulldozers elke herinnering aan leven uitwissen, woedt een bittere strijd over wat een leven waard is.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.