Brazilië sluit grootste afvalplaats Zuid-Amerika

De grootste afvalberg van Zuid-Amerika, Jardim Gramacho in Rio de Janeiro, werd gisteren gesloten na een bestaan van 34 jaar. Deze gigantische berg afval, gelegen aan de kust, zal worden ingeruild voor een fabriek die het afval recycleert. De toekomst voor duizenden mensen, die met het sorteren van afval geld verdienden, is onduidelijk.

  • Pedro Serra De stortplaats van Gramacho is de grootste van Zuid-Amerika en bron van inkomsten van 1700 mensen. Pedro Serra

Lange tijd stond afvalberg Jardim Gramacho symbool voor de verwaarlozing van het milieu door de stadsplanning van Rio de Janeiro. Nu zal in de plaats van deze stortplaats een nieuw complex komen dat het afval omzet tot brandstof voor auto’s en verwarming.

‘Gramacho zal een voorbeeld worden voor andere stortplaatsen in Brazilië en een stimulans zijn voor duurzame ontwikkeling in het land’, zei Braziliaans minister Izabella Teixeira. De beslissing om de afvalberg te sluiten komt enkele weken voor Rio+20, de VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling.

Werkgelegenheid

Op zich is dat goed nieuws, maar wat er zal gebeuren met de 1700 mensen die op dit domein werkten, is niet duidelijk. De afvalverzamelaars, gekend als catadores in het Portugees, sorteerden dagelijks recycleerbaar plastic, papier of metaal uit het puin.

De overheid betaalt de werknemers eenmalig 6000 euro uit, maar voorziet geen werkgelegenheid voor hen op het nieuwe domein. Ondanks de voortijdige waarschuwing, weet de meerderheid van de werknemers niet hoe ze de komende tijd aan een inkomen zullen komen. 

‘Veel van de werkmensen hier verlieten drugsbendes om hier te werken. Er werden geen vragen gesteld en speciale vaardigheden waren niet nodig’, zegt Nilson Jose dos Santos, een lokale leider van de gemeenschap. ‘Ik vraag me af of deze mensen een andere job zullen vinden, of ze terug zullen gaan naar de drugsbendes’.

Opbrengst

Sinds het ontstaan van de vuilnisbelt, ontbreekt elke controle om in de omgeving lekken van giftige en stinkende stoffen in het aangrenzende water tegen te houden. Zwemmen in de aangrenzende wateren was er gevaarlijk en ongezond.

Pas na achttien jaar, grepen de autoriteiten in door de toegelaten soorten van afval te beperken. Ook kinderarbeid werd verboden en er kwam zelfs een registratie van de afvalruimers.

De afvalberg bestaat nu uit twaalf lagen en rijst boven het strand van Guanabara uit. Meer dan tweehonderd putten zullen de koolstof-dioxide en methaan opvangen en via pijpleidingen zullen de gassen naar het bedrijf van Petrobras gebracht worden. De opbrengst van de verkoop van koolstof en biogassen, afkomstig van dit stort, wordt na vijftien jaar geschat op 185,5 miljoen euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.