Honderd miljoen ongewenste zwangerschappen voorkomen

Beslissen wanneer je kinderen wilt en hoeveel. Voor ons een vanzelfsprekendheid, voor 222 miljoen vrouwen nog steeds een illusie. De internationale gemeenschap schoot eindelijk in actie en beloofde op een internationale top in Londen 3,8 miljoen euro te investeren in gezinsplanning. MO* was aanwezig op twee inleidende bijeenkomsten in Brussel.

  • CC United Nations Photo Drie vrouwen uit Ivoorkust op prenatale consultatie. CC United Nations Photo
  • CC Stéphanie Borgers Marleen Temmerman aan het woord op inleidend event “Everyone has the Right to Family Planning” in het Europees parlement CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Kate Gilmore, assistent Secretaris-Generaal van UNFPA CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Nyaradzayi Gumbonzvanda, Secretaris-Generaal van de World Young Women’s Christian Association (YWCA) CC Stéphanie Borgers
  • CC Stéphanie Borgers Enkele sprekers op het inleidend event “Everyone has the Right to Family Planning” in het Europees parlement op de vooravond van de internationale top in Londen. CC Stéphanie Borgers
  • CC DFID – UK Department for International Development Internationale top over Gezinsplanning in Londen op 11 juli CC DFID – UK Department for International Development

Stéphanie Borgers

13 juli 2012
MO*wereldbloggers

Gezinsplanning en reproductieve gezondheid in ontwikkelingslanden zijn flink verwaarloosd de afgelopen tien jaar. Op de internationale top rond gezinsplanning in Londen vorige woensdag (11 juli) moest daar verandering in komen. Ontwikkelings- en donorlanden, internationale en maatschappelijke organisaties gingen in overleg over hoe ze zoveel mogelijk mensen toegang kunnen verzekeren tot contraceptiva en informatie rond gezinsplanning. Het afgesproken totaalbudget van 3,8 miljard euro ligt hoger dan verwacht en geeft hoop. Die universele toegang zou moeten verzekerd zijn tegen 2020 aangezien de milleniumdoelstelling van 2015 te kortbij is om betekenisvolle resultaten te boeken.

België werd er vertegenwoordigd door Marleen Temmerman, senator, gynaecologe en toekomstig voorzitter van het departement Reproductieve Gezondheid van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). ‘Vrouwen de kans geven zelf hun vruchtbaarheid te controleren, brengt zowel ethische, medische als economische voordelen met zich mee. Als de doelstellingen worden verwezenlijkt, dan zullen er zowat honderd miljoen minder ongewenste zwangerschappen zijn, tweehonderdduizend minder vrouwen die sterven tijdens de zwangerschap of bij de bevalling, en ongeveer drie miljoen minder baby’s die sterven in hun eerste levensjaar’, benadrukt ze in een persbericht van Countdown 2015 Europe.

Duurzame ontwikkeling

Gezinsplanning is inderdaad voordelig op alle vlakken. Niet alleen moeder- en kindersterfte gaan achteruit, het verbetert ook de empowerment van vrouwen wat automatisch bijdraagt tot economische groei. Vrouwen krijgen immers de kans om te kiezen voor een kleiner gezin en kunnen zo bijdragen tot het gezinsinkomen. Bovendien is gezinsplanning een onderdeel van duurzame ontwikkeling. Door de bevolkingsgroei te beperken, vermindert de druk op het leefmilieu.

‘Ik werd geboren in een arm gezin als jongste van twaalf kinderen’, herinnert Nyaradzayi Gumbonzvanda zich, Secretaris-Generaal van de World Young Women’s Christian Association (YWCA). ‘We groeiden op in Zimbabwe tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Het was loodzwaar voor mijn moeder om in oorlogsomstandigheden voor zoveel kinderen te zorgen. Ik ben er zeker van dat, indien de mogelijkheden er zouden geweest zijn, ze had gekozen om minder kinderen op de wereld te zetten. Al was het maar om elk van ons genoeg eten te kunnen geven.’

‘Ik ben er zeker van dat, indien de mogelijkheden er zouden geweest zijn, ze had gekozen om minder kinderen op de wereld te zetten. Al was het maar om elk van ons genoeg eten te kunnen geven.’
Net nu het budget voor gezinsplanning dringend omhoog moet, besparen veel landen op ontwikkelingssamenwerking omwille van de economische onzekerheden. Toch zouden hogere investeringen voordeliger uitkomen op lange termijn. Er is immers uitgerekend dat elke euro die besteed wordt aan gezinsplanning ten minste vier euro uitspaart aan wat anders zou worden uitgegeven aan de complicaties ten gevolge van ongeplande zwangerschappen. Dat meldt een rapport van Sensoa International, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Politieke wil

Maar naast geld spelen er ook religieuze, culturele en vooral politieke factoren mee. ‘Soms nemen regeringen geen al te sterke positie in op het vlak van reproductieve gezondheid aangezien dat hen stemmen kan kosten’, verklaart Walter Seidel van de Europese Commissie.

Bovendien zorgen machtsverschuivingen ervoor dat eerdere verwezenlijkingen soms teruggeschroefd worden. ‘In landen waar vrouwen weinig te zeggen hebben, is het uiterst moeilijk om onze projecten op poten te zeten. Daar waar kinderen baren nog steeds als de belangrijkste taak van de vrouw beschouwd wordt, kun je gezinsplanning onmogelijk realiseren’, aldus Marleen Temmerman op een inleidend event over gezinsplanning in het Europees Parlement.

In Nicaragua bijvoorbeeld werd de abortuswet aangepast in 2006. Op aandringen van de Katholieke Kerk is abortus er strafbaar, zelfs wanneer de moeder in levensgevaar is. Een recenter voorbeeld is Rusland, waar in 2011 een beleid werd goedgekeurd dat getrouwde vrouwen verbiedt abortus te plegen zonder de toestemming van hun echtgenoot.

‘Zulke gevallen zijn een project van lange adem’, verklaart Ivan Hermans, beleidsadviseur van het Bevolkingsfond van de VN (UNFPA).’Er is maar één manier. We moeten blijven gesprekken voeren met de plaatselijke organisaties en de regeringen om vrouwen meer rechten te geven, ook op politiek niveau.’

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Everaerts Jan-Pieter

Heel jammer dat hier geen reacties op kwamen. Dat deze top ook zo weinig aandacht in de media kreeg. Gelukkig is er MO nog. Meer informatie zoekende op het Web vond ik deze uitspraak van zangeres Annie Lennox: The London Summit on Family Planning is an incredible step forward for women in developing countries, For years, a lack of vision on access to family planning has literally cost the lives and future opportunities of millions of women and girls. This global movement – to halve the number of women and girls who want to avoid pregnancy but don’t have access to contraception – is, I hope, the first step towards giving all women a fair chance in life.”

Marc Verpoest, ...

” Family Planning ” betekent niet alleen het voorkomen van ongewenste/ongeplande zwangerschappen (contraceptie) en de reductie van de moederlijke en perinatale sterfte, maar ook de preventie en behandeling van ongewilde onvruchtbaarheid (vb tgv sexueel overdraagbare aandoeningen bij mannen en vrouwen ).

LEES OOK

Public domain (CC0)
Globalisering heeft volgens de Amerikaanse socioloog Sennett goeddeels de vorm aangenomen van een markt, bepaald door de wetten van vraag en aanbod, en gedreven door puur eigenbelang, zegt Tom De H
© Fashion Revolution
De kleren maken de man (en vrouw). In een wereld van snelle indrukken en impulsen blijft dit eeuwenoud gezegde volharden.
Stefan Leijon (CC BY-ND 2.0)
De hoeveelheid plastic zwerfvuil die in rivieren, zeeën en oceanen terechtkomt, neemt gestaag toe, met verregaande gevolgen voor mens en dier.

Meest recent van Stéphanie Borgers

De hel van Potosi
De zilverontginning in de Cerro Rico (‘Rijke Berg’) maakte van Potosi ooit de rijkste stad van Latijns-Amerika. Veel roem schiet daar vandaag niet van over.
REUTERS/Mario Anzuoni
René Perez Joglar, onbedoeld het gezicht van de Latijns-Amerikaanse lente
René Perez Joglar, alias Residente, is zanger/rapper en boegbeeld van Calle 13, de meest succesvolle Latijns-Amerikaanse muziekgroep van het laatste decennium.
CC Nicolás Carrasco Silva
René Pérez Joglar: 'Bewustmaking is het beste wapen tegen geweld'
De zanger van de Porto Ricaanse groep Calle 13 wordt door de jonge Latijns-Amerikanen op handen gedragen.
CC Stéphanie Borgers
Garifunadokter schrijft medische geschiedenis in Honduras
Luther Castillo Harry uit Honduras behoort tot de Garifuna, een zwarte minderheidsgroep die doorheen de geschiedenis enkel onderdrukking en discriminatie heeft gekend.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.