Metro doet luchtvervuiling met 75 procent dalen in São Paulo

Zonder metro zou de luchtvervuiling in de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo 75 procent hoger liggen. Dat stellen onderzoekers van de Federale Universiteit van São Paulo.

  • CC Arthur Castro Metrostation Consolação in São Paulo. Met 22 miljoen mensen is São Paulo een van de grootste stedelijke agglomeraties ter wereld. CC Arthur Castro

De onderzoekers vergeleken de luchtvervuiling in São Paulo op normale dagen met die op dagen dat het openbaar vervoer stil ligt. Twee stakingen van meer dan 24 uur, een in 2003 en een in 2006, dienden als referentiepunten.

In 2003 steeg de concentratie van vervuilende deeltjes van 41 microgram per kubieke meter op normale dagen naar 101,49 microgram tijdens de staking. In 2006 ging de vervuiling van 43,99 naar 78,02 microgram.

22 miljoen mensen

"Zoiets viel te verwachten, maar de studie heeft bevestigd dat de metro een positieve impact heeft op het milieu", zegt Simone Miraglia, coördinator van het onderzoek.

São Paulo is een van de grootste stedelijke agglomeraties ter wereld. Er wonen meer dan 22 miljoen mensen.

Dat Brazilië een van de grootste groeilanden ter wereld is, is ook te merken in het autoverkeer. In nauwelijks tien jaar is het aantal voertuigen er bijna verdubbeld, met alle verkeersellende van dien. Bijna zeven op tien Brazilianen zitten regelmatig vast in de file. Twee op drie Brazilianen zijn niet te spreken over het wegverkeer in hun land.

LEES OOK

Attribution-NonCommercial-ShareAlike License Programa de Aceleração do Crescimento
Zijn twee Braziliaanse waterkrachtcentrales mee verantwoordelijk voor de dodelijke overstromingen in Bolivia? Milieuorganisaties zeggen van wel.
Braziliaanse bedrijven bespioneren sociale organisaties die zich tegen grote bouwprojecten kanten, zegt de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH).
Met tientallen, soms honderden tegelijk duiken armere jongeren ineens op in Braziliaanse winkelcentra.
CC Crystian Cruz
Mensenrechtengroepen waarschuwen toeristen om zich niet in te laten met jonge prostituees tijdens het WK Voetbal in Brazilië, dat over een paar maanden begint.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.