Wij reizen om te compenseren

In België zijn recent twee programma’s op de markt via dewelke je de CO2-uitstoot van je verplaatsingen kan berekenen en er een compensatiebedrag voor kan betalen. Dat bedrag gaat naar projecten die de CO2-uitstoot verminderen of vermijden.
CompenCO2 is een initiatief van Oxfam Wereldwinkels, de Webfabriek en Ecolife. Het werd eind juni gelanceerd met 24.000 euro projectsubsidies van staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert. Via de website kan de reiziger de uitstoot van een vlucht berekenen en het compensatiebedrag aan CompenCO2 betalen. Een heen- en terugreis van Zaventem naar Kaapstad, zonder tussenlandingen, staat voor een CO2-uitstoot van 6680 ton voor een afstand van 19.070 km. Ter compensatie moet je daarvoor 166,98 euro neertellen. Negentig procent van dat bedrag komt terecht bij gecertificeerde projecten in Afrika. Twee voorbeelden van projecten die nog onderzocht worden: een project van hernieuwbare energie en bosbeheer in Ethiopië, waarbij het gebruik van fossiele energie vervangen wordt door zonnecellen en biomassa, en een project in Tanzania waar dieselgeneratoren door zonnecellen worden vervangen. Sinds de start van CompenCO2, begin juli, krijgt het initiatief wekelijks meerdere stortingen binnen. ‘De bedragen zijn hoger dan we verwacht hadden. Er zitten heel wat intercontinentale reizen tussen en dat kost al snel een paar honderd euro per persoon’, vertelt Steven Vromman van Ecolife.
CO2logic, een bedrijf dat al sinds januari 2007 actief is, richt zich zowel op particulieren als op bedrijven. Bedrijven kunnen een audit aanvragen waarin ze vastleggen op welk niveau of op welk bedrijfsonderdeel ze willen compenseren. Particulieren berekenen op de website de uitstoot van de wagen, het huis en de vliegtuigreis. Dezelfde retourvlucht Zaventem-Kaapstad is bij CO2logic wel een stuk goedkoper, want het bedrijf rekent voor de 19.474 afgelegde kilometer slechts 2140 ton CO2 aan en stelt dus een compensatiebedrag van 62,15 euro voor –al verwacht men dat deze prijs nog zal stijgen.
Dat de berekende CO2-uitstoot en het uiteindelijke compensatiebedrag bij beide organisaties verschillen, ligt aan het feit dat bij CompenCO2 naast de directe uitstoot ook de indirecte uitstoot wordt verrekend. De organisatie rekent niet enkel de uitstoot van het vliegtuig, maar ook de CO2 die vrijkomt bij winning, raffinage, transport en verdeling van de brandstof en het verbruik van de hele vervoersinfrastructuur. ‘Daardoor is CompenCO2 duurder dan de meeste compensatieprogramma’s’, aldus Vromman. ‘Dat was een bewuste keuze om het principe van de vervuiler betaalt volledig waar te maken.’
Zowel CompenCO2 als CO2logic weten dat er twijfels bestaan bij de geloofwaardigheid van bepaalde compensatieprogramma’s op de buitenlandse markten. Zo is er heel wat controverse rond het financieren van herbebossingprojecten. ‘Exact meten hoeveel CO2 een boom jaarlijks neutraliseert, is moeilijk en hangt af van vele factoren zoals de boomsoort en de regenval. Bovendien heb je in sommige landen geen garantie dat de boom er na 30 jaar nog zal staan’, vertelt Antoine Geerinckx van CO2logic. ‘Voor ons is het cruciaal dat de consumenten weten hoeveel CO2 ze jaarlijks compenseren.’ Om transparantie en kwaliteit te garanderen, maken beide programma’s onder meer gebruik van de Gold Standard bij de projectkeuze. Projecten met dit label garanderen dat ze naast betrouwbare CO2-reducties ook sociale en ecologische voordelen opleveren.
www.compenco2.be
www.co2logic.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.