‘Ethiopië moet internationale hulp inroepen’

In Ethiopië dreigt een voedselcrisis die sommigen doet denken aan de hongersnood in 1984. De nieuwste vijand: El Niño. Volgens experts moet Ethiopië niet wakker liggen van imagoschade maar dringend hulp inroepen.

  • © Reuters ‘De mensen zijn nog niet aan het sterven, maar ze zitten er niet meer zo ver vandaan. We moeten nu ingrijpen.’ © Reuters

In een ziekenhuis van de Katholieke Dochters van de Heilige Anna wikkelt een verpleegster speciale tape rond de arm van de tweejarige Rodas. De tape is geel van kleur wat wijst op “matig” ondervoed, aldus het oordeel van de verpleegster.

Een beetje verderop zit de zeventienjarige Milite die vertelt dat er onvoldoende eten is in het huis van haar grootmoeder. Als ze vertelt dat hun vader hen heeft verlaten, barst ze in tranen uit.

Ergste droogte in halve eeuw

De huidige droogte in Ethiopië, volgens sommigen de ergste in 50 jaar, doet nog niet meteen denken aan de crisis in 1984, toen de droogte ervoor zorgde dat meer dan een miljoen Ethiopiërs omkwamen van honger.

‘De wereld werd te laat ingelicht en de informatie is verwarrend’

Het resultaat is dat de droogte waar Ethiopië momenteel mee kampt, een moeilijk te beoordelen crisis is. Ook de reactie van de Ethiopische regering en die van de internationale organisaties is eerder afwachtend.

‘De wereld werd te laat ingelicht en de informatie is verwarrend’, zegt Sebhatu Seyoum, ontwikkelingscoördinator bij de plaatselijke ngo Adigrat Diocesan Catholic Secretariat (ADCS) in de meest noordelijke regio Tigray. ‘De mensen zijn nog niet aan het sterven, maar ze zitten er niet meer zo ver vandaan. We moeten nu ingrijpen.’

El Niño

Tigray is een ruig gebied dat altijd meer heeft te lijden gehad onder een grillig regenseizoen in vergelijking met de Centraal-Ethiopische hooglanden in het zuiden. Hier is het regenseizoen stabieler en duurt het drie maanden, wat de regio de status van “watertoren van Afrika” heeft opgeleverd.

De voedselproductie in Tigray is recent met 50 tot 90 procent afgenomen en er heerst een massale sterfte van het vee.

El Niño heeft het hier voor het zeggen

De ernst van deze droogte vloeit echter verder uit gebeurtenissen die buiten de controle van Ethiopië liggen: El Niño heeft het hier voor het zeggen, het weerfenomeen dat de oceaan doet opwarmen waardoor sommige delen van de wereld extra veel regen moeten slikken terwijl andere delen lijden onder extreme droogte.

Volgens gegevens van de Verenigde Naties treft El Niño ook 3 miljoen mensen in het naburige Somalië, 3,5 miljoen mensen in Centraal-Amerika, terwijl er ook water- en voedseltekorten dreigen voor 4 miljoen inwoners van de Pacifische staten.

Hulp inroepen

De mogelijkheden en de middelen om snel te reageren op een crisis zijn een stuk verbeterd sinds 1984, toen de voedselcrisis in Ethiopië mede te maken had met een burgeroorlog in het noorden van het land.

In vergelijking met 30 jaar geleden is Ethiopië vandaag politiek en economisch een stuk stabieler. Het land is in staat om sneller te reageren en zelf in te grijpen. Maar toch stootten alle inspanningen die al gedaan werden op een muur toen de extreme droogte zijn intrede deed. Daarom kan Ethiopië niet anders dan externe hulp inroepen.

Maar het land moet opboksen tegen andere grote humanitaire crisissen die veel geld nodig hebben zoals Syrië, Jemen en de vluchtelingencrisis.

Imago niet besmeuren

De kritiek op de overheid begint stilaan toe te nemen. Critici verwijten de regering te laat te hebben gereageerd met de bedoeling om het imago van Ethiopië als economisch groeiland niet te besmeuren.

Hulporganisaties waarschuwen dat de vorderingen die Ethiopië heeft gemaakt op het vlak van voedselzekerheid, onderwijs en gezondheid gevaar lopen om teniet gedaan te worden door de huidige crisis. Volgens Unicef, het Kinderfonds van de VN, kunnen ‘de consequenties generaties lang aanhouden’.

Volgens hulporganisaties is er minstens 1,4 miljard dollar nodig.

Financiële hulp uit het buitenland komt wel op gang, maar volstaat niet op dit moment. Tot nu toe werd er 167 miljoen dollar geschonken. De overheid zelf maakte 192 miljoen dollar vrij om de droogte te bestrijden en sterfte tegen te gaan.

Maar volgens hulporganisaties is er minstens 1,4 miljard dollar nodig, zeker als zou blijken dat El Niño het volgende regenseizoen beïnvloedt.

Volgens de VN dreigt in dit scenario voor 15 miljoen mensen voedseltekort, met acute ondervoeding of erger, tegen het midden van 2016.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.