Navo test schone energie op het terrein

De Navo slaat de handen in elkaar met private bedrijven om de mogelijkheden van schone energie tijdens operaties te onderzoeken. Dat moet niet alleen veel geld besparen, maar kan ook mensenlevens redden.

  • CC BY-NC 2.0 UK Ministry of Defense De Navo onderzoekt hoe ze beter gebruik kan maken van propere technologie. CC BY-NC 2.0 UK Ministry of Defense

Vorige maand hield de Navo in de Deense stad Sønderborg al een driedaags symposium met zestig wetenschappers en ingenieurs rond toepassingen om energie- en waterverbruik te minimaliseren. Nu gaat het in samenwerking met een aantal bedrijven de technologieën ook op het terrein testen.

In juni trekken daarvoor een duizendtal Navo-soldaten naar Hongarije. Ze zullen er twee weken lang werken met allerlei toepassingen zoals kleine zonnecentrales die zich als een bloem richten naar de zon, maar ook bijvoorbeeld sterk geïsoleerde tenten om het energieverbruik te minimaliseren. Om de omstandigheden zo realistisch mogelijk te maken, wordt de apparatuur blootgesteld aan allerlei problemen zoals stroompannes, overstromingen en vervuild water.

Geld en levens

De verschillende technologieën hebben tot doel om het brandstofverbruik te verminderen en zo de strijdkrachten of vredestroepen minder afhankelijk te maken van dure aanvoerlijnen. Het kost immers gemiddeld zo’n vijf liter brandstof om een liter brandstof tot bij de troepen in oorlogsgebied te krijgen. Maar de aanvoerlijnen zijn ook erg kwetsbaar en gevaarlijk: bij transporten van brandstof en water kwamen in Irak en Afghanistan meer dan drieduizend Amerikaanse soldaten om.

Het Amerikaanse leger is al langer bezig met de zoektocht naar efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen.

Het Amerikaanse leger is daarom al langer bezig met de zoektocht naar efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen. In Afghanistan werd in 2012 voor het eerst een compagnie “groene mariniers” ingezet. Die troepen beschikken onder meer over generatoren op zonne-energie om hun brandstofverbruik naar beneden te halen.

De mariniers namen onder meer zeven geavanceerde zonnegeneratoren mee, die qua capaciteit niet onder hoeven te doen voor traditionele generatoren. De toestellen vroegen minder onderhoud en minder aandacht van de mariniers omdat de brandstof niet op kan raken. De groene compagnie gebruikte daarnaast ledverlichting en airconditioning met behulp van zonne-energie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.