Energie uit de weg

Halen we straks energie uit de snelwegen waarover we rijden? Wegen met druk autoverkeer worden in de toekomst mogelijk zelf een grote bron van elektriciteit. In de augustus/september-editie van Traffic Technology Magazine werden onlangs de mogelijkheden en moeilijkheden onderzocht.

Het principe van zogenaamd piëzo-elektrische energieoogst is relatief eenvoudig. Wagens rijden over de weg, hun banden plaatsen druk op piëzo-elektrische kristallen die in de weg ingebed zijn en die genereren op hun beurt een kleine hoeveelheid energie.

Die geproduceerde energie mag dan misschien op het eerste zicht verwaarloosbaar lijken, maar beeld je in dat alle dagelijkse verkeer over de Brusselse ring over duizenden van die piëzo-elektrische kristallen rijdt, en je hebt genoeg om alle wegverlichting langs de ring van energie te voorzien.

Een piëzoelektrische schijf genereert een spanning wanneer ze vervormd wordt (sterk overdreven)

Energie oogsten

Energie oogsten uit rijdend verkeer is een idee dat al een tijdje de universiteiten aan het denken zet. Zo poneerde Oregon State University in 2012 zijn ‘Research Problem Statement’ waarin de universiteit een voorstel doet om duurzame wegen in de staat Oregon uit te testen.

Het onderzoek naar dergelijke technologie staat echter nog in zijn kinderschoenen en kant en klare oplossingen zijn helaas nog niet voor vandaag. De weg naar gratis elektriciteit is bovendien geplaveid met praktische bezwaren_ manier van installatie, de installatie- en onderhoudskost … De energieoogst op wegen is misschien dan wel een goeie oplossing bij vlot verkeer, maar wat als er traag of stilstaand verkeer is?

Selling points

Maar ze zijn er, de eerste tekenen van bedrijvigheid. Zo is er het Israëlische Innowattech dat naar eigen zeggen ‘energy harvesting systems’ ontwikkelt. En ook al botst het bedrijf voorlopig nog op veel reserves bij verkeersoverheden, toch is Innowattech overtuigd van de mogelijkheden van piëzo-elektrische technologie voor wegen. ‘Energy harvesting’ kan interessant zijn voor bepaalde plaatsen waar men niet aan het lokale elektriciteitsnetwerk kan omwille van veiligheidsredenen. De technologie kan ook ’s nachts werken, wat van zonne-energie bijvoorbeeld niet kan gezegd worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.