Online tool toont ontbossing in real-time

Massale ontbossing is een hardnekkig wereldwijd probleem. Een van de grootste problemen om het kwalijke fenomeen aan te pakken is wellicht het gebrek aan overzichtelijke, actuele en accurate informatie. Global Forest Watch, een online tool die ontbossing in quasi ‘real-time’ weergeeft op een interactieve kaart, belooft er een eind aan te maken. 

50 voetbalvelden per minuut

Volgens data van Google en de University of Maryland verloor de wereld tussen 2000 en 2012 ongeveer 230 miljoen hectare bos. U raadt het al, dat is het equivalent van 50 voetbalvelden die elke minuut van het jaar omgekapt worden. Met dit griezelig cijfer in het achterhoofd brandt u uiteraard van nieuwsgierigheid om deze massamoord van dichterbij te bekijken.

Een blik op de afgelikte doch functionele site bevestigt het vermoeden_ het World Resources Institute heeft geen half werk geleverd. Op volstrekt intuïtieve wijze kan je op maat gemaakte kaarten in elkaar boksen. Het is zowaar een plezier om te knoeien met de vele toeters en bellen op het platform.

Wat denkt u van een ‘layer’ die beschermde gebieden weergeeft, gekoppeld aan layers die mijnbouw, het verlies aan bos en het gebied met intact woud aanduiden? Je vindt er ook verhalen van gebruikers die getuigen over illegale houtkap — een goudmijn voor beleidsmakers en journalisten. De getallenkrakers onder ons kunnen zich dan weer uitleven met de uitgebreide reeks datasets.

Maar misschien verkiest u wel een rist cijfers over België, zoals de economische waarde van de bosbouw, het aantal jobs in de sector, de carbon stocks of een analyse van ons land. Zo blijkt België sinds 2000 meer dan 60,000 hectaren bos verloren te hebben, slechts gecompenseerd door 37,000 hectare nieuw bos. Nog veel werk op de plank dus voor onze beleidsmakers. Met deze tool zal Vlaams minister Schauvliege alvast niet meer zo creatief met cijfers kunnen goochelen.

Screenshot van Global Forest Watch

Voor politici en overheden, bedrijven, activisten en bosbewoners

Meer dan 40 organisaties waaronder Google, USAid, UNEP, NASA, Greenpeace en vele anderen sloegen de handen in elkaar voor dit initiatief. Het platform maakt gebruik van de computerkracht van de Google Earth Engine en integreert een half miljard beelden in hoge resolutie van NASA’s Landsat programma.

Global Forest Watch wil er in de eerste plaats voor zorgen dat individuen, overheden, bedrijven en het middenveld zelf in staat zijn om de stand van zaken in de gaten te houden. Bedrijven kunnen er makkelijker voor zorgen dat hun aanvoerketens duurzaam zijn — en dat ook bewijzen. Nestlé en Unilever, in het verleden niet altijd de beste leerlingen van de klas, betuigen hun steun bijvoorbeeld aan dit project. 

Overheden kunnen makkelijker illegale activiteiten controleren en hetzelfde geldt voor activisten en inheemse bevolkingen, die bovendien zelf informatie en beelden kunnen uploaden naar het platform. Indien nodig kunnen ze waarschuwingen uitsturen naar partners in het maatschappelijk middenveld die op hun beurt de nodige politieke druk kunnen opvoeren.

Het bezwaar dat dit een gadget is voor rijke westerlingen ligt voor de hand, maar wordt alvast weerlegd door de Paiter Surui, een volk in een westelijke uithoek van het Braziliaanse Amazonewoud. Ze gebruiken smartphones, GPS en de tool om illegale ontbossing te monitoren.

“Don’t be evil,” zo luidt de slogan van Google. Je zou er soms aan twijfelen, maar dit keer voegt de technologiereus de daad bij het woord. Meer van dat!

Foto: CIFOR

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.