AGEFOTOSTOCK
Analyse

Wat er gebeurt wanneer het ijs smelt

Wat verliezen we als het ijs verdwijnt? Unieke schoonheid, een klimaatarchief en een cultuur die verbonden is met het ijs. ‘We passen ons aan, zolang het gaat.’
© Institute for Economy and Peace (IEP)
Nieuws

Voor het eerst in vijf jaar meer vrede in de wereld

De vrede in de wereld is er voor het eerst sinds jaren weer lichtjes op vooruitgegaan, blijkt uit de dertiende editie van de Global Peace Index (GPI). Vooral in Oekraïne is de situatie beter, terwijl Nicaragua er het meest op achteruit gaat.
(CC0)
Nieuws

Klimaat doet vissen sneller migreren dan de afspraken kunnen volgen

De klimaatverandering dwingt vispopulaties te migreren, en dat proces verloopt zo snel dat de internationale regels niet kunnen volgen. Daardoor dreigen conflicten rond visvangst te escaleren, stelt een nieuwe studie in Science.
Control Arms (CC BY 2.0)
Analyse

Het geheim van de premier van IJsland

De premier van IJsland kwam aan de macht nadat het land financieel ineenstortte, terwijl hij zijn offshore-holding met obligaties in IJslandse banken verborgen hield. Gelekte documenten zetten meer dan een kritische voetnoot bij de veelgeprezen IJslandse aanpak van de bankencrisis.
Kris Williams (CC by-nc-nd 2.0)
Nieuws

Drijfhout in IJsland komt uit de Sovjet-Unie

De massa’s hout die jaarlijks aanspoelen op de kust van IJsland en andere eilanden van de Noordelijke IJszee, blijken uit het Sovjettijdperk te komen. Men dacht lang dat het hout duizenden jaren oud was, maar onderzoek van jaarringen verwijst die stelling naar de prullenmand.
Peter Hartree (CC by-sa 2.0)
Nieuws

Europa onder zwaveldioxide na uitbarsting Bardarbunga

Tijdens de zes maanden durende uitbarsting van de IJslandse vulkaan Bardarbunga kwam 12 miljoen ton zwaveldioxide vrij. De gevolgen voor de luchtkwaliteit waren in heel Europa meetbaar.
Wikimedia Ahjartar (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

IJslandse vulkaan stoot meer zwaveldioxide uit dan heel Europa

Het IJslandse lavaveld Holuhraun, waar sinds enkele weken een uitbarsting gaande is, stoot momenteel 60.000 ton zwaveldioxide (SO2) per dag uit. Dat is meer dan de SO2-vervuiling in heel Europa door de industrie, energiesector, het verkeer en huishoudelijke activiteiten.
Zeronaut

Little Sun, optimistische mix van hartstocht en tech

Dat de toekomst van energie een optimistische mix kan zijn van hartstocht en technologie, laten de Ijslanders Olafur Eliasson en Frederik Ottesen met hun ‘Little Sun’-project zien.  Met de opstapelende berichtgeving rond brown-outs, black-outs en dreigende fossiele burn-outs is het immers hoog tijd om de ener
© Trey Ratcliff
Nieuws

Walvisjacht schaadt imago van IJsland

Ondanks aanzwellende kritiek zijn IJslandse walvisvaarders deze zomer opnieuw uitgevaren. Ze hebben intussen tachtig vinvissen gedood, maar het valt te betwijfelen dat IJsland daar economisch beter van wordt.
Zeronaut

Alle burgers IJsland krijgen alternatieve munt Auroracoin

Lowana Veal/IPS
Nieuws

Bankencrisis trof IJslandse vrouwen harder dan mannen

De bankencrisis heeft IJslandse vrouwen fysiek en mentaal harder getroffen dan mannen, zeggen onderzoekers. Dat is opvallend want in andere landen kregen net de mannen de zwaarste klappen.
MO*/Kristof Clerix
Analyse

IJsland na de crisis

Je wordt wakker en je wereld staat op zijn kop. Van de ene dag op de andere is de hypotheeklast van je huis verdubbeld, die van de lening voor je auto verdriedubbeld. Theaterregisseur-burgeractivist Gunnar Sigurðsson (53) maakte van de nood een deugd en draaide een documentaire over de IJslandse crisis. Vier jaar later blikt hij terug én vooruit. ...

Pagina's