Brecht Goris
Opinie

Toont Mosoel de toekomst van Kandahar?

De implosie van de Iraakse staat, overheid en leger in Mosoel en naburige steden zorgt voor paniek op alle westerse banken, vooral omdat het machtsvacuüm snel en efficiënt ingevuld wordt door de kalifaat-extremisten van ISIS. Is dit scenario ook denkbaar in Afghanistan, waar de Navo-troepen zich tegen eind dit jaar terugtrekken?
Official White House Photo by Pete Souza
Nieuws

Obama ziet veel meer slangen dan ladders in het buitenland

Het wordt een heikel jaar voor het buitenlandbeleid van de Amerikaanse president. Als je het met een ladderspel vergelijkt, het spel met ladders en slangen, dan zal Obama in 2014 vooral over slangen moeten springen. Het aantal ladders waarlangs hij naar succes kan klimmen, is zeer beperkt.
Nieuws

Saoedi-Arabië niet happig op kernwapens

Als Iran een kernwapen ontwikkelt, zullen andere landen in de regio – en met name Saoedi-Arabië – dat voorbeeld waarschijnlijk niet volgen. Dat staat in een gisteren verschenen rapport van een invloedrijke Amerikaanse denktank.
Nieuws

Homo's brutaal vermoord in Bagdad

In de straten van Bagdad zijn de voorbije maanden tientallen verminkte lijken opgedoken. Het zijn de lichamen van veronderstelde homoseksuelen die het doelwit werden van extremistische milities. De overheid laat betijen.
Nieuws

VN willen internationale controle op veiligheidspersoneel

De Verenigde Naties willen betere controle op de inzet van huurlingen en particuliere beveiligers in Irak en Afghanistan. Als de VS en andere landen, zoals gepland, hun troepen in fasen terugtrekken, zal de vraag naar veiligheidspersoneel in die landen toenemen.