Israël maakt zich druk over de boycot van ijsproducent Ben & Jerry’s, stelt MO*journalist Peter Speetjens vast. De rest van de wereld richt de verontwaardiging op de Pegasus-spyware die Israël verkocht aan autoritaire regimes. ‘De boycot en Pegasus vloeien allebei voort uit de militaire bezetting.’
In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
Verschillende Aziatische landen zien er tegenwoordig mee op toe dat hun onderdanen met een baan in het Midden-Oosten een minimumloon en menselijke arbeidsomstandigheden krijgen. Sinds die verscherpte controle richten rekruteerders van goedkope arbeidskrachten zich op Oost-Afrika, de armste landen met een hoge werkloosheidsgraad eerst.
Het afgelopen decennium vliegt de prijs van zand omhoog. Voor staten zoals Singapore, waar zand nodig is voor uitbreiding, is zand soms al een kostbaarder product dan olie. Nick Meynen brengt voor MO* verslag uit over een woestijnstaat die zand tekort heeft en een stadstaat die zand verzamelt op de internationale markt.
Jobzoekers die Kerala, de zuidwestelijke deelstaat van India ooit massaal ontvluchtten richting de Golf, zoeken hun geluk steeds meer terug in eigen land.
Nu een belangrijke vergadering van de Arabische Liga werd uitgesteld tot vrijdag, doet de Amerikaanse regering er alles aan om de rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken weer tot leven te wekken. Met een aantrekkelijk voorstel wil Washington Israël omkopen om het moratorium op de bouw van nieuwe nederzettingen met nog zestig dagen te ...
"Er zitten op dit moment heel vrouwen snikkend in hun kamer in de Verenigde Arabische Emiraten", zegt de Indiase Beena Joy. Ze kan fluiten naar haar loon, maar is blij dat ze terug wist te komen. "Veel werksters zijn door de crisis ontslagen, maar moeten blijven tot ze hun schulden hebben afbetaald."
Internationale investeerders zijn veel voorzichtiger geworden met sukuks en andere islamitische beleggingsproducten. De onverwachte betalingsproblemen waarmee de megaprojectontwikkelaar Nakheel eind november Dubai in het wereldnieuws bracht, hebben vragen doen rijzen bij heel het islamitische banksysteem. Ten onrechte, zeggen experts.
Ondanks de crisis blijven de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gigantische bouwprojecten uit de grond stampen. De arbeidsomstandigheden voor de vele duizenden gastarbeiders zijn echter erg slecht. Dat valt te lezen in een rapport dat Human Rights Watch vandaag voorstelde.
De handelsakkoorden tussen China en het Midden-Oosten gaan steeds verder. Nu beide gebieden door de westerse machten argwanend bekeken worden, gaan ze steeds nauwer samenwerken.
Illegale migranten in Dubai staan in lange rijen aan te schuiven voor de mogelijkheid om zonder straf of boete een geldig uitreisvisum te krijgen. De meesten zijn Indiërs of Srilankanen. De Indiërs willen terug naar huis omdat de economische toekomst er daar opnieuw rooskleurig uitziet.