Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Boek

De grote geschiedenis vertel je met kleine verhalen

Aan de hand van kleine verhalen vanuit woonkamer, wijk en stad beschouwt MO*redacteur John Vandaele in "De melkboer en de geschiedenis" de grote verschuivingen in Vlaanderen en de rest van de wereld. Reis mee met de auteur van 1935 tot 2022 en geniet van deze fragmenten uit het boek.
Dajana Oroz (CC-BY-NC-SA: image cropped)
Boek

De verbeelding moet de planeet redden

'Een snelle blik op deze boeken verheldert méér dan een berg rapporten over het klimaat', schrijft Gie Goris over vijf recente publicaties van auteur Amitav Ghosh. Deze topper van de Indiase literatuur pleit er onder andere voor om onze planeet en de natuur te herstellen in hun handelingscapaciteit.
bron: Youtube
Opinie

‘Is het huidige coronabeleid van China wel vol te houden?’

De lockdown van Shanghai die nu al een maand duurt, heeft grote gevolgen voor China en de wereld. En die zijn niet alleen economisch, stelt de in Shanghai wonende ondernemer Sven Agten vast. Ook het vertrouwen van de bevolking in de Chinese overheid heeft een deuk gekregen. 
© Reuters / Ann Wang
Analyse

Wereldmachten spelen zeeslag in Indische en Stille Oceaan

Een nieuw “veiligheidspact” tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten jaagt een schokgolf door de regio rond de Indische en de Stille Oceaan. Niemand zegt luidop dat het pact gericht is tegen China, maar daar laat geen enkel land zich door misleiden.
UNICEF Ethiopië (CC BY-NC-ND 2.0)
Commentaar

‘Rekenen op solidariteit zonder die zelf te tonen is hypocriet en dom’

'We hebben wereldwijde solidariteit nodig om de klimaatcrisis te keren. Maar daarop rekenen zonder solidair te zijn tijdens een globale pandemie is niet alleen hypocriet maar ook dom.' Dat schrijft MO*hoofdredacteur Jago Kosolosky.
© Niklas Elmehd for Nobel Prize Outreach
Opinie

‘Journalisten staan overal steeds meer onder druk, helaas ook in eigen land’

Het is met bijzonder veel enthousiasme en voldoening dat Media.21 kennis heeft genomen van de Nobelprijs voor de Vrede voor de journalisten Maria Ressa en Dmitry Muratov. Het Nobelcomité raakt daarmee een essentieel thema aan: de persvrijheid, die steeds meer onder druk staat.
Essay

De staat mag weer sturen

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit.
Michael Foley (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Exodus van expats uit Afghanistan laat Afghanen berooid achter: ‘Ze laten ons in de steek’

De aanwezigheid van een grote internationale gemeenschap is de afgelopen decennia een belangrijke bron van werkgelegenheid geweest voor veel Afghanen. Nu de meeste expats halsoverkopvertrekken, blijven de Afghanen achter - zonder werk en zonder inkomsten.
EU Civil Protection and Humanitarian Aid (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Afghanen wissen digitale sporen uit angst voor Taliban

In Afghanistan vrezen overheidsinstanties en hulporganisaties dat ze er niet op tijd in zullen slagen om databases te beveiligen. Op die manier worden mensen kwetsbaar voor aanvallen van de Taliban.
USAID (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Wereldwijd leven meer en meer mensen in overstromingsgebieden

In overstromingsgevoelige gebieden zijn de bevolkingsaantallen de voorbije decennia sterk gegroeid en ze blijven toenemen, waarschuwt onderzoek in Nature.
李 季霖 (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Slechts vier internationale sportfederaties in Tokio hebben een milieuplan

Van de 32 internationale sportfederaties op de Olympische Spelen hebben er maar vier een plan rond klimaat of duurzaamheid, blijkt uit een analyse door de Universiteit van Exeter. Zeven organisaties hebben zelfs nog nooit over het thema gecommuniceerd.

Pagina's