© Olivier van Beemen
Reportage

Op zoek naar de Ghanese ananasboer van Albert Heijn die ons een ‘lekker gevoel’ moet geven

Volgens Albert Heijn krijg je een ‘lekker gevoel’ van per vliegtuig ingevoerd fruit, in hapklare stukken in plastic verpakking. Met de aankoop draag je bij aan betere leefomstandigheden in Afrika. Is dat zo? En hoe zit het met de duurzaamheid?
Michelle Maria / Pixabay
Nieuws

Toerisme lijdt dit jaar al minstens 1200 miljard dollar verlies

De verliezen in de toeristische sector als gevolg van de COVID-19-pandemie kunnen dit jaar oplopen tot meer dan 3000 miljard dollar. Ontwikkelingslanden worden extra hard getroffen, zeggen de Verenigde Naties.
Tom Fisk / Pexels (CC0)
Opinie

Handelsbeleid en de sdg’s: mission unfulfilled

In tegenstelling tot wat Jan Orbie stelt in de eerste bijdrage tot deze blog reeks, ziet Marc Maes wel degelijk een belangrijke rol voor handel in de Agenda 2030. Maar hij toont stelselmatig aan dat implementatie uitblijft. Ook de handelspolitiek van de Europese Unie schiet schromelijk tekort in het ondersteunen van de sdg’s.
© Giacomo Sini
Reportage

Afrikaanse migranten in Italië creëren eigen job in landbouwcoöperatie

Enkele jonge mannen die in de Italiaanse landbouw werkten, waren het beu om uitgebuit en gediscrimineerd te worden. Ze gingen zelf yoghurt maken en groenten telen, niet ver van Rome. En het werkt: het zaadje dat ze tien jaar geleden plantten, is vandaag uitgegroeid tot hun eigen landbouwcoöperatie, Barikama.
Mwangi Kirubi (CC BY-NC 2.0)
Longread

Bitter overleven voor cacaoboeren, zoete winsten in het Noorden

De chocolade-industrie is één van rijkste ter wereld, maar toch leeft bijna 55 procent van de cacaoboeren onder de armoedegrens. Met certificatiesystemen van Fairtrade en Rainforest Alliance wordt getracht een eerlijk loon voor de boeren te voorzien. Maar is het wel zinnig om daar heil van te verwachten, wanneer de vrije markt regeert en winst ...
Couleur/Pixabay
Nieuws

Klimaatverandering treft wijngebieden hard

Als de wereldwijde temperatuur stijgt met 2 graden Celsius, kan de wereldwijde oppervlakte die geschikt is voor wijnbouw met de helft dalen, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Columbia. Bij een stijging met 4 graden zelfs met 85 procent, tenzij wijnbouwers zich drastisch aanpassen.
CC0 / Jesse Allen and Robert Simmon
Nieuws

Davos waarschuwt: biodiversiteitsverlies houdt grote risico's in voor wereldwijde economie

Biodiversiteitsverlies staat in de top 5 van risico’s voor de wereldwijde economie, blijkt uit een rapport dat gepresenteerd is op het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos.
Simon Steinberger / Pixabay
Nieuws

Na 40 jaar beloften: amper 0,03 procent van Middellandse Zee beschermd

De landen rond de Middellandse Zee beschermen amper een kwart van de oppervlakte die ze beloofd hadden tegen 2020. De meeste beschermde gebieden bestaan enkel op papier en missen een echt beheer, blijkt uit een analyse van het Wereldnatuurfonds.
Mickey Bo / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Turkije worstelt met voedselproductie

Turkije worstelt met zijn voedselproductie, maar boekt vooruitgang op het gebied van duurzame landbouw, zeggen experts.
Brian Odwar / Pixabay
De Ontwikkelaars

Sociaal circulair ondernemen is goed voor de mondiale gezondheid

In zijn laatste bijdrage voor De Ontwikkelaars zoomt Gorik Ooms in op het verband tussen gezondheid en sociaal circulair ondernemen. Hij doet dat aan de hand van de ebolacrisis die nog steeds in Congo woedt.
Christos Tsoumplekas CC BY-NC 2.0
Nieuws

Regenpatronen veranderen diepgaand, ook bij gunstige klimaattoekomst

In de volgende twee decennia zal de neerslag aanzienlijk veranderen, zelfs als de mens erin slaagt de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Delen van Europa, Afrika, de Amerika’s en Australië worden droger, terwijl de tropen en het noorden natter worden.
© Jitske Schols
Reportage

Kleine spelers tonen weg naar duurzame chocolade. Wanneer volgen grote spelers en consument?

Chocolatemakers ontwikkelde een bean-to-bar concept dat duurzaamheid over de hele linie naar een hoger niveau tilt. Op de eerste plaats staat betaling van een echt eerlijke prijs aan telers voor biologische bonen. Daarbij komt onder meer CO2-neutraal vervoer van de bonen met een zeilschip, gebruik van groene energie om de chocoladerepen te maken en ...

Pagina's