Azirlazarus (CC BY-SA 3.0)
Boek

De nasleep van Turks verzet in poëzie: ‘Poëzie graaft naar blinde vlekken’

Met "Nasleep" brengt de Nederlandse dichter Çaglar Köseoglu een opmerkelijke dichtbundel uit. Zeven jaar na de Gezi-protesten in Turkije neemt hij die als zijn vertrekpunt. MO* sprak met Köseoglu en met de Istanbulse dichter Efe Duyan over de sporen die revoluties nalaten.
© Reuters / Youssef Boudlal
Boek

De ene opstand is de andere niet

“Opstand in de Rif” belicht de Hirak-beweging. Het boek brengt helder in kaart hoe die opstand van de Riffijnen niet zomaar uit het niets is ontstaan: hij is de zoveelste bevestiging dat er al jarenlang van alles fout loopt in Marokko. Zulke protesten tegen onderdrukking zijn in bepaalde opzichten universeel, maar er zijn ook verschillen, blijkt ui ...
Boek

Zahra's Paradijs

De politiek geladen striproman, Zahra’s Paradijs, vertelt het verhaal van de zoektocht naar Mehdi, een jonge Teheraan die verdween in de nasleep van de protestacties bij de Iraanse verkiezings in juni 2009.
Boek

De grote dictatortour

De Nederlandse journalisten Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan reisden in drie maanden door twaalf dictaturen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Hun impressies schreven ze neer in het boek 'De grote dictatortour'.
Recensie

Land in de kering

Er zijn redenen te over voor de vernieuwde aandacht voor Iran in onze media: de verkiezingen van juni, de straatprotesten die daarop volgden en de wereld rondtwitterden én de hardhandige manier waarop het politieke tweespan Khamenei-Ahmedinejad de miljoenen Iraniërs opnieuw in hun conservatieve gareel proberen te krijgen.