Door de opwarming van de aarde lijkt er in het Noordpoolgebied meer veenvegetatie te groeien. Dat is mogelijk een lichtpuntje voor het klimaat, want turf en veengebieden zijn bij de beste opslagplaatsen voor CO2.
De snel ontdooiende permafrost in het noordelijk halfrond kan onontdekte virussen, resistente bacteriën en zelfs radioactief afval uit de Koude Oorlog vrijgeven. Dat toont nieuw onderzoek van NASA en het Europees Ruimteagentschap (ESA) aan.
Als de ijskap op West-Antarctica smelt, zal dat de zeespiegel aanzienlijk sneller doen stijgen dan tot toe werd aangenomen, stelt nieuw onderzoek aan de Universiteit van Harvard. Dat heeft niet te maken met het ijs zelf, maar met de grond eronder.
Zonder ernstige uitstootreductie kunnen smeltende ijskappen op Groenland en Antarctica tot 44 centimeter extra zeespiegelstijging leiden tegen 2100. Dat blijkt uit onderzoek van de NASA en meer dan zestig ijs-, oceaan- en klimaatwetenschappers.
Het zee-ijs in het noordpoolgebied smelt en duikt onder de 6 miljoen vierkante kilometer. Dat is de laagste waarde ooit tijdens deze periode van het smeltseizoen. 'De noordpool warmt tot drie keer sneller op dan de rest van de wereld.'
Australische wetenschappers hebben ontdekt dat ook het Antarctisch zee-ijs is vervuild met minuscule plasticdeeltjes. Het ijs verhindert dat de deeltjes naar de diepzee zinken.
De Noordelijke IJszee zal nog voor 2050 ijsvrij zijn tijdens verschillende zomers. Of de klimaatmaatregelen effectief zijn, zal wel bepalen hoe frequent die ijsvrije periodes zijn en hoe lang ze zullen duren, zegt nieuw onderzoek.
Op 25 jaar tijd is het poolijs op West-Antarctica zo hard geslonken dat ook een kwart van het gletsjerijs is aangetast. Dat zeggen Britse wetenschappers.
Mossen verdwijnen van Oost-Antarctica omdat het klimaat droger wordt. Dat constateren Australische onderzoekers die gedurende een periode van dertien jaar de vegetatie bestudeerden in de buurt van Casey Station, een Australische poolbasis.
De grootste kolonie koningspinguïns ter wereld is in de voorbije dertig jaar met 88 procent gekrompen. Dat blijkt uit onderzoek van satellietbeelden door Franse wetenschappers.
Microplastics en persistente chemicaliën zijn ook aanwezig in de afgelegen wateren rond de Antarctica. Dat blijkt uit de analyse van stalen tijdens een Greenpeace-expeditie.