Arundhati Roy, Ahmed Rashid en anderen over het Swat-conflict

Analyse

Arundhati Roy, Ahmed Rashid en anderen over het Swat-conflict

Bram Brusselmans

14 mei 2009

Hoe reageren goedgeplaatse commentatoren uit de regio op het conflict in Swat?

Indiase schrijfster en sociaal activist Arundhati Roy

Volgens de Indiase sociale activiste Arundhati Roy moet er om het probleem in de Swatvallei te begrijpen goed nagedacht worden over de term talibanisering.
‘In India is er het islamitische terrorisme en het Maoïstische terrorisme. Wat men nu ziet in Pakistan is nog niet perfect duidelijk. Als we zeggen dat we moeten vechten tegen de Taliban of ze moeten verslaan, wat betekent dat dan? Gaat het dan over de militanten of de ideologie? Waartegen precies moeten we ten strijde trekken? Dat moet dringend eens uitgeklaard worden.
Ik denk dat we zowel de militanten als de ideologie moeten bekampen. Wel moeten we beide onderdelen op een andere manier benaderen. Een ideologie moet anders aangepakt worden dan een persoon met een wapen. We weten uit de geschiedenis van de zogenaamde War on Terror dat een militaire strategie de zaken alleen maar verergerd heeft in de wereld.
Het is enorm belangrijk voor mij om te begrijpen wat er exact aan de hand is in de Swatvallei. Hoe startte dit conflict? Een talibanjongen vroeg me waarom vrouwen niet zoals plastic zakken gebannen werden? Het belangrijkste in deze vraag is dat plastic zakken gemaakt worden in een fabriek, en die jongen ook! Hij werd geproduceerd in een fabriek die erin gespecialiseerd is om jongens in te wijden in de talibandenken. De vraag is wie deze fabriek bezit en bestuurt? Indien we deze fabriek niet aanpakken, helpt het niet om de jongen aan te pakken.

Pakistaans Premier Yousafn Razi Gilani

Yousaf Raza Gilani wil de talibanmilitanten die grote delen van Pakistan overgenomen hebben, verslaan.
‘Om de eer en de waardigheid van ons moederland te herstellen, en om haar en haar inwoners te beschermen, zal ons leger alle militanten en terroristen uitschakelen. Wij zullen niet buigen voor deze extremisten!
De militanten hebben het vredesverdrag van februari geschonden en kunnen alleen zichzelf verwijten maken in deze oorlog. Hun oorlog voeren ze tegen alle onderdelen van onze maatschappij. Ik betreur dat onze goede intenties om overleg te laten voorgaan op geweld als een zwakte van onze kant beschouwd werd.
Pakistaanse troepen hebben sinds 2004 een reeks campagnes gevoerd tegen de Taliban en de militanten zijn sindsdien alleen maar gegroeid. In welke mate ofwel de incompetentie van het leger ofwel de complexiteit van het conflict hiertoe hebben bijgedragen is de vraag
Onze reputatie binnen de internationale gemeenschap staat hier op het spel, want wij worden zelf maar al te vaak als terroristen bestempeld.

President Zardari van Pakistan, president Karzai van Afghanistan en president Obama van de VS

De presidenten van Pakistan en Afghanistan hebben de Amerikaanse regering verzekerd dat ze Al-Qaeda blijven bestrijden. President Obama van zijn kant verzekerde de twee leiders zijn steun. Barack Obama had zijn collega-presidenten Karzai en Zardari uitgenodigd voor een intieme topontmoeting in Washington D.C. Obama heeft namelijk een nieuwe Amerikaanse strategie in de regio.
‘Wij zijn hier samengekomen als drie soevereine landen verenigd door een gemeenschappelijk doel: het verslaan van Al-Qaeda en zijn extremistische bondgenoten in Pakistan en Afghanistan’, aldus Obama.
De voorbije maanden is er in Washington veel gepraat over de wankele posities van beide presidenten, en over mogelijke alternatieven. Maar Obama stelde heel erg duidelijk dat hij de twee verkozen leiders volledig steunt. Hij verwacht wel dat er meer werk gemaakt wordt van de bestrijding van Al-Qaeda en de Taliban. Hij was heel tevreden om het feit dat zowel Karzai als Zardari de ernst van de heersende dreiging inzagen.

Ahmed Rashid, Pakistaans journalist.

Als de taliban verder doordringen in Punjab en Karachi, zal er een bloedige burgeroorlog ontstaan binnen de bestaande etnische en sektarische gemeenschappen, stelde Rashid tijdens een lezing in Karachi.
‘Er was geen sharia in Swat, dat is eigenlijk een talibanwet. Die is anti-vrouwen en anti-onderwijs. De taliban beschikken nu over een heleboel potentiële zelfmoordenaar, sommigen zelfs niet ouder dan 15 jaar. Ze vinden steeds opnieuw potentiële extremisten voor zelfmoordaanslagen.
De Taliban beloven 20.000 rupees per maand, een motorfiets en een mobiele telefoon aan potentiële terroristen. Ondanks veel gepraat over hervormingen tijdens het Musharraf- tijdperk, is het aantal madrassa’s gestegen van 12.000 in 2001 tot 18.000 nu. De meesten van deze scholen worden geleid door jihadi’s. De Pakistaanse Taliban zijn ontstaan als een multi-etnische groep, met contacten in Punjab, Sindh, en andere gebieden.