Bevallen met de handboeien aan

Analyse

Bevallen met de handboeien aan

Wereldwijd hebben staten automatismen gecreëerd om asielzoekers en migranten op te sluiten, vaak in slechte voorzieningen en voor veel te lange periodes. Amnesty International vindt dat detentie slechts de laatste stap mag zijn en dan nog enkel in uitzonderlijke gevallen.

In haar rapport Migration-related detention, a global concern somt de mensenrechtenorganisatie tal van dubieuze praktijken en cases op inzake migratiegerelateerde detentie.

In Israël ligt een wetsontwerp klaar dat niet-burgers die illegaal de grens oversteken een gevangenisstraf tot vijf jaar zou opleggen, ongeacht hun motieven. Daarbij worden vooral Soedanezen en Irakezen geviseerd. Ook Haïtianen die illegaal de VS binnenkomen, wacht een automatische detentie. Reden: ze zouden een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid. In Egypte werden meer dan 1300 vluchtelingen, vooral Soedanezen, veroordeeld voor militaire rechtbanken omdat ze illegaal de oostgrens van Egypte overstaken.

In het Zuid-Afrikaanse Lindela geraakten vluchtelingen, illegalen en migranten ontheemd na gewelddadige aanslagen in mei vorig jaar. Zevenhonderd mannen werden daarna gearresteerd. De erkende vluchtelingen en asielzoekers onder hen die werden vrijgelaten, werden later opnieuw opgepakt onder de National Road Traffic Act, omdat ze een voorlopig verblijfkamp langs de R28-snelweg hadden opgericht. Tijdens hun detentie in Krugersdorp eiste de politie dat ze zouden tekenen om hun rechten af te staan, in ruil voor het neerleggen van de klacht.

Sommige staten houden geen rekening met kwetsbare groepen in detentie, zoals kinderen en zwangere vrouwen. In de VS worden gedetineerde vrouwen die overgeplaatst worden om te bevallen zelfs geketend. Ze blijven geboeid tijdens de arbeid en onmiddellijk na de bevalling. Die regel geldt ook voor illegale migranten.

Amnesty klaagt ook de wereldwijde opsluiting van kinderen aan. In het gesloten Nong Khai asielcentrum in Thailand leven al meer dan twee jaar 92 vluchtelingenkinderen 22 uur per dag opgesloten in celblokken.
Ook in ons land verblijven nog altijd gezinnen met kinderen in de gesloten opvangcentra 127 en 127bis. Het betreft gezinnen die asiel aanvragen aan de grens, aldus Pieter Stockmans van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.