Bosnische reggae en Sarajevo’s versplinterde middenveld

Analyse

Bosnische reggae en Sarajevo’s versplinterde middenveld

Door interne politieke ontwikkelingen nemen de spanningen in Bosnië-Herzegovina toe. Die waarschuwing maakte de Oostenrijkse diplomaat Valentin Inzko eind mei over aan de VN-Veiligheidsraad in New York. Inzko, de Hoog Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië, wees met een beschuldigende vinger naar de leiders van de Republiek Srpska, het Servische gedeelte van Bosnië. Hun premier, Milorad Dodik, dreigde al herhaaldelijk met een referendum over afscheiding.

Op een studiedag van de KU Leuven eind mei discussieerden academici uit de EU en de Westelijke Balkan over de toekomst van Bosnië. Professor Florian Bieber van de Universiteit van Kent verwees in zijn openingstoespraak naar de nieuwe single van de Bosnische reggae/ska-band Dubioza Kolektiv, Vratice se Valter (Walter komt terug).
Bieber: ‘Het nummer gaat over Sarajevo’s verzetsheld Valter Perić, die omkwam bij de bevrijding van Bosnië op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sindsdien is Valter een symbool van de civiele opstand tegen nationalisme. De vraag vandaag is of Valter terugkomt. Met andere woorden: welke ruimte is er voor een niet-etnische civiele mobilisering in een maatschappij zoals Bosnië?’
Hoopvol klonk Biebers analyse alleszins niet: ‘Het middenveld in Bosnië is erg versplinterd, omwille van uiteenlopende redenen. Zo waren er in Bosnië het voorbije decennium geen schokken of andere opportuniteiten om rond te mobiliseren –in andere landen in de regio vormden vervalste verkiezingen de aanleiding voor sociale mobilisatie. Een andere reden is dat in Bosnië elke regio zijn eigen “dictator” heeft. Dodik is niet de dictator van heel Bosnië, maar enkel van de Republiek Srpska.
Het is moeilijk om over de regiogrenzen heen tegen alle dictators te mobiliseren. Verder bestaat er in Bosnië niet zoiets als een neutrale politieke agenda. Zelfs wanneer het gaat over thema’s als misdaad, corruptie of goed bestuur, kan dat gezien worden als het voortrekken van de agenda van de ene of de andere etnische groep. Ik ben dan ook sceptischer over de terugkeer van Valter dan de muzikanten van het Dubioza Kolektiv.’
Begin juni herhaalden vertegenwoordigers van de Europese Unie op een conferentie in Sarajevo de belofte dat de landen van de Westelijke Balkan op een dag mogen toetreden.