Brutaal politieoptreden?

Analyse

Brutaal politieoptreden?

Volgens actievoerders trad de Belgische politie op 1 oktober brutaal op tegen het No Border Camp, een tweejaarlijkse samenkomst van netwerken die zich verzetten ‘tegen de grenzen die mensen verdelen en tegen de repressie die mensen binnen landen verdeelt’.

Ditmaal was de plaats van samenkomst Brussel. Een manifestatie van de actievoerders werd brutaal beëindigd door de Belgische politie. Een van de slachtoffers, Marianne Maeckelbergh die aan de universiteit van Leiden onderzoek doet naar democratie en sociale verandering, moest het geweld aan den lijve ondervinden.

‘Gedurende veertien uur werd ik vastgehouden en onderworpen aan hun geweld, hun gezag, hun willekeur. Ik werd geslagen, bespuwd, meerdere keren een “vuile hoer” genoemd en vastgeketend aan een radiator tot vier uur ‘s ochtends. Dat laatste gebeurde vlak naast de open deur van het kantoor van de politiechef, die het allemaal zag gebeuren en enkel met stilte reageerde. De politiechef en ik waren ook getuige van de gewelddadige afranseling van een andere gearresteerde, die ook vastgeketend was aan een radiator. De politiemensen koelden hun woede –die op niets leek waarvan ik ooit getuige geweest was. De jongeman viel op de grond terwijl hij het enige Franse woord uitschreeuwde dat hij kende: “Non, non, non.” Terwijl ik dit zag gebeuren, vastgeketend aan de radiator vlak naast het kantoor van de politiechef, vroeg ik me af in welk land ik mij bevond, hoe zulke zaken konden gebeuren in deze wereld, en waar democratie en gerechtigheid gebleven waren.’

Marianne Maeckelbergh stelt dat de ervaring met het brutale politieoptreden om minstens drie redenen onrustwekkend is. Eén: zelfs wie niets anders doet dan fotograferen kan door associatie met de handelingen van anderen “schuldig” bevonden worden in de ogen van de politie. Twee: de politie eigent zich het recht toe een onderscheid te maken tussen aanvaardbare en onaanvaardbare overtuigingen van burgers –en neemt dan het recht in eigen handen door de “onaanvaardbaren” gewelddadig te behandelen. Drie: de ervaringen van de nacht van 1 op 2 oktober lijken niet echt uitzonderlijk.

Politiecommissaris Christian De Coninck, woordvoerder van de politie Brussel Hoofdstad Elsene, spreekt het geweld tegen en bevestigt dat Maeckelbergh werd aangehouden en opgesloten: ‘Zij maakt het voorwerp uit van een gerechtelijk dossier wegens vereniging van misdadigers, weerspannigheid en vrijwillige beschadigingen van onroerende goeden. Het dossier wordt door een onderzoeksrechter behandeld.’ Volgens De Coninck hebben de beschuldigingen betrekking op de aanval van een wijkcommissariaat ‘nadat de niet-toegelaten betoging werd ontbonden en waar die dame bij betrokken zou zijn’. De woordvoerder zegt dat er volgens de door hem ingewonnen inlichtingen geen sprake was van ontoelaatbaar fysiek of verbaal geweld. ‘De uitlatingen van die dame zijn onaanvaardbaar en zouden eventueel kunnen leiden tot bijkomende vervolgingen wegens smaad.’