Colombiaanse boeren grijpen terug naar traditie

Analyse

Colombiaanse boeren grijpen terug naar traditie

Frederik Vanbuyten

29 september 2010

Duizenden Colombiaanse boeren en inheemse gemeenschappen die in klimaatgevoelige gebieden wonen, hebben de handen in elkaar geslagen met de overheid en met wetenschappelijke instellingen.

Doel is om het hoofd te bieden aan de meest extreme gevolgen die droogte en overstromingen kunnen hebben op hun gewassen en hun levensonderhoud. Concreet hebben vijf inheemse gemeenschappen en twaalf boerengroepen die langs de Cauca-rivier in zuidelijk Colombia wonen een pilootprogramma opgezet in samenwerking met nationale en internationale instellingen. Daarin zoeken zij naar efficiënte maatregelen om het hoofd te bieden aan de gevolgen van de klimaatwijziging. De gemeenschappen baseren zich daarbij op traditionele kennis en ervaringen. Met name gewassen uit de precolumbiaanse periode –zoals maca, amarant en quinoa– bieden een antwoord op de klimaatuitdaging. ‘Die robuuste gewassen bezitten niet alleen een grote traditionele en voedingswaarde. Ze zijn ook resistenter tegen klimaatswijzigingen dan uitheemse gewassen en vormen een goed alternatief voor meer fragiele en kwetsbare gewassen’, zegt John Barajano, directeur van het Colombiaanse Fonds voor Biohandel, een non-profitorganisatie die fondsen verleent aan duurzame ecologische initiatieven.
Daarnaast bewaren de gemeenschappen met behulp van hun traditionele kennis zaden, meer specifiek aardappelen en graan. Zij kunnen zo in de toekomst flexibeler inspelen op  klimatologische veranderingen.
Een andere trend is het beperkte gebruik van land. Germán Zamora, die over een kleine boerderij beschikt in La Calera, vertelt aan latinamericapress.org dat zijn gemeenschap natuurlijke omheiningen bouwt met inheemse gewassen. Dat is voordelig voor de grondkwaliteit, aldus Zamora. Zijn gemeenschap werkt ook samen met de Universiteit van Colombia voor een beter gebruik van water en de implementatie van organische landbouwmethoden, en dat alles op een traditionele manier.