De favoriete Damian Marley-clips van Olivia Rutazibwa

Analyse

De favoriete Damian Marley-clips van Olivia Rutazibwa

Olivia U. Rutazibwa

31 augustus 2011

In MO*magazine van september 2011 portretteert Olivia Rutazibwa Damian Marley. Als aanvulling op het portret geeft Olivia hier haar favoriete clips van de jongste zoon van Bob Marley.

The Mission is een nummer uit 2008 dat Damian samen met broer Stephen Marley zou gemaakt hebben ter ondersteuning van de kandidatuur van Barack Obama. De broers zoomen in op de moeilijke situatie waarin jongeren vandaag zich bevinden.

In Confrontation (Welcome to Jamrock, 2005) vervlecht hij historische gebeurtenissen in Afrika (cf. de beroemde speech van Haile Salassie II en Zimbabwe) met scherpe maatschappijkritiek op de wereld vandaag .

Move (Welcome to Jamrock, 2005) herneemt in grote mate vader Marley’s wereldberoemde nummer Exodus, maar Damian geeft er zijn kenmerkende eigentijdse en pulserende draai aan.

Met Nas:

Road to Zion (Welcome to Jamrock, 2005) is Damian’s eerste samenwerking met Nas. Een oproep om de moed niet op te geven, ondanks moeilijke omstandigheden.

Patience (Distant Relatives, 2009) gaat over alternatieve vormen van kennis en wijsheid vandaag en uit het verleden. Het nummer gebruikt een sample van Sabali van het Malinese duo Mariam en Amadou.

Land of promise (Distant Relatives, 2009) Op de beats van een andere grote reggae artiest Dennis Brown spinnen Damian Marley en Nas een fictief verhaal over een Afrika dat opvallend veel op de VS lijkt.