De nieuwe rijken uit het Zuiden

Analyse

De nieuwe rijken uit het Zuiden

De nieuwe rijken uit het Zuiden
De nieuwe rijken uit het Zuiden

Lynn Symons

13 april 2012

De groeilanden hebben intussen hun plaats veroverd tussen de allerrijksten op aarde. Met acht portretten schetsen we wie zoal deel uitmaakt van deze nieuwe elite, die voornamelijk afkomstig is uit het zuiden, en hoe deze aan haar fortuin is geraakt.

Aliko Dangote

Land: Nigeria
Ranking: 76
Fortuin: 8,4 miljard euro
Sector: Grondstoffen

De Nigeriaanse grondstoffenmagnaat Aliko Dangote wordt ook wel eens Afrika’s cementkoning genoemd. In februari kondigde Dangote nog de opening aan van een nieuwe cementfabriek van ter waarde van een miljard dollar in Nigeria. Verwacht wordt dat deze de productie van zijn bedrijf met veertig procent zal verhogen in het land.

Zijn bedrijf is op dit moment de grootste onderneming op de Nigeriaanse beurs. Dangote investeerde ook 4 miljard dollar in een nieuwe cementfabriek in Ivoorkust en bouwt momenteel ook een fabriek in Kameroen. Verder heeft hij nog installaties in Zambia, Senegal, Tanzania en Zuid-Afrika.

Meer dan drie decennia geleden begon Dangote grondstoffen te verhandelen nadat hij een zakelijke lening van zijn nonkel ontving. Hij startte de Dangote Group op, die naast cement ook onder andere suikerraffinaderijen, bloemmolens en zoutverwerkingsfaciliteiten bezit.

Dangote schonk al miljoenen dollars aan onderwijs, gezondheid en de sociale sector. Hij gaf bijvoorbeeld zeshonderd dollar aan iedereen die ontheemd werd door het geweld na de Nigeriaaanse verkiezingen. Vorig jaar gaf hij ook twee miljoen dollar aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan.

Vorig jaar werd Dangote verkozen tot Afrikaanse Zakenleider van het jaar 2011. Op 14 november 2011 benoemde president Goodluck Jonathan Dangote tot Grootcommandeur in de Orde van de Niger (GCON). Mogelijk stelt Dangote zich kandidaat voor de Nigeriaanse presidentsverkiezingen in 2015.

Eike Batista

Land: Brazilië
Ranking: 7
Fortuin: 22,5 miljard euro
Sector: Mijnbouw en olie

Eike Batista, de rijkste man van Brazilië, is de voorzitter van de Braziliaanse concern EBX Group. Het concern omvat vijf ondernemingen: OGX (olie en gas), MPX (energie), LLX (logistiek), MMX (mijnbouw) en OSX (diensten en uitrusting voor de kust).

Eind januari produceerde zijn olie- en gasmaatschappij, OGX Petroleo e Gas, de eerste olie tijdens een test ver voor de kust. Batista’s aandeel in het bedrijf bedraagt 61 procent en is 19,8 miljard dollar waard, ongeveer twee derde van zijn fortuin. Een andere passie van de Braziliaan is goud. Hij investeerde in februari vorig jaar 1,5 miljard dollar om het Canadese Ventana Gold over te nemen, die volgens hem een ‘ongelooflijk veelbelovende mijn’ in Colombia bezit. Batista hoopt op een dag de Mexicaan Carlos Slim in te halen als rijkste man ter wereld.

Begin maart stuitte Batista’s energiebedrijf MPX nog op veel protest in Chili. De inwoners van de stad Totoral keren zich fel tegen Batista’s plannen om een groot complex van acht kolen- en oligestookte elektriciteitscentrale te bouwen, het zogenaamde Castillaproject. De inwoners vrezen vervuiling van de kust en de lucht door de centrales.

Li Ka-shing

Land: Hong Kong
Ranking: 9
Fortuin: 19,1 miljard euro
Sector: Divers

Li Ka-shing is een zakenmagnaat uit Hong Kong. Hij stopte met school toen hij twaalf was om zijn familie te helpen onderhouden. Tien jaar later startte hij zijn eigen zaak met speelgoed en wat later ook met plastic bloemen.

Nu is hij de voorzitter van Hutchison Whampoa Limited en Cheung Kong Holdings, het paradepaardje van de Cheung Kong Group. De groep is actief op verschillende vlakken, van onroerend goed, vastgoed en hotels over winkelketens (onder andere Kruidvat en Ici Paris XL) en telecommunicatie tot energie en biotechnologie.

Zijn bedrijven stellen 270.000 mensen te werk in 53 landen. Li wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in Azië: hij was “Azië’s meest invloedrijke man” in 2001 in het toenmalige magazine Asiaweek. Met zijn ondernemingen beheert hij ongeveer dertien procent van het wereldwijde containertransport. Daarnaast voorziet hij met watermaatschappij, Northumbrian Water, drinkbaar water voor 4,5 miljoen mensen in Engeland en waterafvoerdiensten voor 2,7 miljoen mensen. Ten slotte heeft Li persoonlijke beleggingen in internetbedrijven Facebook en Spotify. ‘Iemand die investeert in technologie voelt zich jonger’, vertelt de tachtiger.

Li wordt beschouwd als één van Azië’s meeste genereuze personen. Hij schonk al ruim 1,6 miljard dollar aan liefdadigheidsinstellingen. Het gaat vooral om onderwijsorganisaties en medisch onderzoek. Li wordt ook wel eens “Superman” genoemd in Hong Kong, vanwege zijn zakelijke bekwaamheid.

Najib Mikati

Land: Libanon
Ranking: 377
Fortuin: 2,2 miljard euro
Sector: Telecom

Najib Mikati is de eerste minister van Libanon en een soennitisch zakenman. Mikati en zijn broer Taha, eveneens miljardair, bouwden een aanzienlijk vermogen op in de telecomsector door hun aandelen in Investcom, opgericht tijdens de Libanese burgeroorlog, te verkopen aan het Zuid-Afrikaanse MTN Group, Afrika’s grootste telecommunicatieprovider. Ze bleven één van de grootste aandeelhouders met de holding M1 Group. De onderneming heeft beleggingen in vastgoed, jet leasing en de kledingzaak, Façonnable. Mikati gaf zijn post op toen hij premier werd. Zijn zoon Maher beheert nu delen van het imperium.

De oppositie tegen Mikati wordt geleid door Saad Hariri, een van de vijf erfgenamen van de in 2005 vermoorde premier en zakenman Rafik Hariri. Rafik bouwde zijn fortuin op in de bouwsector in Saoedi-Arabië, een activiteit die door zijn zonen nog wordt verder gezet. Naast Saad staan ook Bahaa, Ayman en Fahd, de andere zonen van Rafik, in de Forbes-lijst. De zes Libanese miljardairs maken zo deel uit van slechts twee families.

Miloud Chaabi

Land: Marokko
Ranking: 401
Fortuin: 2,2 miljard euro
Sector: Vastgoed

Miloud Chaabi is van arme komaf, maar bouwde zelf zijn vermogen op. Hij startte in 1948 met een eigen bouwbedrijf en startte later via zijn Ynna Holding uit met hotels, supermarkten en hernieuwbare energie. Hij is eigenaar van de hotelketen Riad Mogador en de supermarktketen Aswak Assalam. Chaabi staat bekend om zijn felle afkeer tegen alcohol, wat daarom ook niet wordt verkocht in zijn hotels en supermarkten. De Ynna Holding steunt vandaag op vier peilers: industrie, de bouw, de voedingsmiddelensector en hernieuwbare energie.

Chaabi was parlementslid en werd ook wel eens de “rode kapitalist” genoemd toen hij aangesloten was bij de socialistische Partij voor Vooruitgang en Socialisme. Hij haalt in de pers geregeld uit naar concurrenten en corrupte praktijken. Naar aanleiding van de Tunesische Jasmijnrevolutie, vertelde Chaabi dat Marokko zijn eigen Trabelsi’s (de schoonfamilie van de afgezette Tunesische dictator) heeft. Hij beschuldigde ook zijn rivaal en tevens miljardair Anas Sefrioui van het verwerven van land aan symbolische prijzen. In februari 2011 marcheerde hij samen met betogers naar het parlement om een einde te maken aan de politieke corruptie en handelscorruptie in het land. Chaabi is nog steeds actief in de politiek.

Chaabi is ook een weldoener, gekend voor zijn liefdadigheidswerk. Zo gaf hij tien procent van zijn vermogen aan de bouw van de Indiana Staatsuniversiteit van Marokko. Bovendien is hij directeur van één van Marokko’s grootste liefdadigheidsorganisaties, Miloud Chaabi Foundation, die de ontwikkeling van onderwijs en sociale solidariteit stimuleert.

Bidzina Ivanishvili

Land: Georgië
Ranking: 153
Fortuin: 4,8 miljard euro
Sector: Grondstoffen

Bidzina Ivanishvili is politicus, zakenman en de rijkste man van Georgië. Ivanishvili begon zijn imperium in 1990. Door de jaren heen verzamelde hij opbrengsten uit ertsontginningen, aandelen in de metaalsector en investeerde hij in de Russische aandelenmarkt. Hij heeft ook aandelen in een vastgoedproject in Moskou, twee vijfsterrenhotels en de Russische drogisterijketen Doctor Stoletov. Hij is ook een grote verzamelaar van impressionistische schilderijen. Zijn duurste exemplaar is “Dora Maar met Kat” van Picasso.

Ivanishvili verloor zijn Georgische nationaliteit door zijn oppositie tegen president Mikheil Saakashvili. Daardoor kon Ivanishvili geen politieke partij beginnen en richtte hij de ‘publieke beweging’, Georgische Droom, op dat zal meedoen aan de parlementsverkiezingen dit jaar. Ondanks dat hij officieel geen Georgiër is, wil Ivanishvili eerste minister van Georgië worden. Nadat ook zijn Russische burgerschap werd afgewezen, heeft hij nu enkel de Franse nationaliteit. Als hij voor de verkiezingen zijn Georgische nationaliteit niet terugkrijgt, zal zijn vrouw de partij Georgische Droom leiden.

Het intrekken van zijn Georgisch burgerschap is volgens Ivanishvili een strategische zet van president Saakashvili om hem te weren uit de politiek. Toen hij in september vorig jaar zijn politieke ambities aankondigde en zei hij nauw zou samenwerken met, en financiële steun geven aan, twee oppositiepartijen, de Vrije Democraten en de Republikeinen. Op die manier moest de regering strijden tegen een oppositie met hulpmiddelen en die zich dezelfde moderne en dure campagne en infrastructuur kan veroorloven zoals de regering dat steeds doet.

Wu Yujan

Land: China
Ranking: 178
Fortuin: 4,3 miljard euro
Sector: Vastgoed

De Chinese Wu Yajun is de rijkste selfmade vrouw ter wereld met een fortuin dat ze deelt met haar familie. Ze werkte van 1988 tot 1993 als journaliste en redactrice voor het persagentschap China Shirong News Agency. In 1994 richtte ze de vastgoedonderneming Longfor Properties op, waarvan ze momenteel nog steeds aan het hoofd staat. Ze breidde het bedrijf uit op nationaal niveau met een uitstekende reputatie op het gebied van productkwaliteit, een degelijke service na verkoop en zorgvuldig financieel management.

De onderneming besliste eind 2011 om als eerste projectontwikkelaar de prijzen drastisch te verlagen in Shanghai en Hangzhou, als reactie op een door de regering opgelegde bevriezing van de vastgoedmarkt. Dat was een succes en zorgde voor een verhoogde verkoop.

Kort nadat ratingbureau Moody’s zich zorgen maakte over de boekhoudkundige kwesties en bestuurszaken in 160 Chinese bedrijven, stapte Wu in augustus 2011 op als ceo, maar ze bleef aan als voorzitster.

Joaquin Guzman Loera

Land: Mexico
Ranking: 1153
Fortuin: 0,7 miljard euro
Sector: Drugshandel

Joaquin Guzman, of El Chapo, is een crimineel en leider van het Sinaloa drugskartel, verantwoordelijk voor een geschatte 25 procent van de drugshandel van Mexico naar de Verenigde Staten. Bovendien heeft hij zijn activiteiten uitgebreid naar Centraal-Amerika, voornamelijk naar Guatemala. Maar de autoriteiten zitten hem op de hielen. In december 2011 werd de hoogste luitenant van zijn kartel gearresteerd en in februari van dit jaar werd ook de leider van de gewapende afdeling van het kartel opgepakt.

In 2001 ontsnapte Guzman uit de federale gevangenis. Daarna was hij verschillende keren de Mexicaanse politie te slim af. Hij is één van Mexico’s meest gezochte criminelen. De Amerikaanse Administratie voor Drugsbestrijding (DEA) loofde vijf miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

Op dit moment is het onduidelijk waar Guzman zich schuilhoudt. Er zijn geruchten dat hij in Guatemala of Honduras zou verblijven.

Guzman is niet de eerste drugsbaron die Forbes lijst haalt. De Colombiaan Pablo Escobar ging hem al voor in 1989.