Dossier: 

De sterke man achter Leonidas

Leonidas-topman Dimitrios Kestekoglou kreeg in de periode 2006-2009 een volmacht over drie Panamese bedrijven: Dometrans SA, Uniprof SA en Nouera SA. Dat blijkt uit het datalek van Mossack Fonseca.

  • Mchidell / public domain (CC0) Mchidell / public domain (CC0)
  • Leonidas Kestekides, oprichter van Leonidas

In november 2013 prijkte Leonidas op de lijst met Gebrevetteerde Hofleveranciers van koning Filip. ‘Voor de chocolatier is deze aanstelling de kroon op het eeuwfeest van het merk’, klinkt het trots op de website van Leonidas, die voorts nog meldt dat het kleine, traditionele familiebedrijf is uitgegroeid tot een onderneming met bijna 1300 verkooppunten in meer dan vijftig landen.

Bij Leonidas denken we spontaan aan “Belgische” pralines, maar eigenlijk is het merk in 1913 opgericht door een Griek, Anatolia Leonidas Georges Kestekides. Zijn Griekse familie, die in de jaren twintig van de vorige eeuw naar België verhuisde, zocht dan ook nooit de schijnwerpers op. Naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Leonidas in september 2013 gaf de Griekse zakenman Dimitrios Kestekoglou uitzonderlijk wel interviews aan De Tijd en Trends/Tendances.

Leonidas Kestekides, oprichter van Leonidas

Kestekoglou is de kleinzoon van de broer van oprichter Leonidas Kestekides. In 2013 bezat hij 35 procent van de aandelen van het Belgische bedrijf Confisserie Leonidas en via zijn Belgische BVBA Metado – zo blijkt uit de laatst ingediende jaarrekening – is hij ook voorzitter van de raad van bestuur van de chocolatier. ‘Een keer per maand vliegt Kestekoglou over van Athene en blijft dan vijf dagen in Brussel op de hoofdzetel van Leonidas’, noteerde De Tijd. ‘Die vijf dagen zijn mijn topprioriteit’, zei de Griek. ‘Soms kom ik nog eens extra over.’

In het datalek van 11,5 miljoen documenten van Mossack Fonseca duiken een aantal pdf’s op waarin Dimitrios Kestekoglou vermeld staat. Volgens die documenten kreeg de man volmacht over drie verschillende Panamese bedrijven: Dometrans SA (opgericht op 3 juli 2006), Uniprof SA (opgericht op 25 april 2007) en Nouera SA (opgericht op 6 november 2009). De volmacht hield onder meer in: ‘het bedrijf leiden’, ‘geld lenen of uitlenen’, ‘producten kopen’, ‘eender waar ter wereld filialen openen’. In sommige gevallen kreeg Kestekoglou ook de toestemming om ‘bij banken rekeningen te openen namens het bedrijf’.

Het advocatenkantoor Mossack Fonseca trad voor de drie offshores op als geregistreerd agent –officieel contactpunt met de Panamese overheid. En de contacten met Mossack Fonseca verliepen steeds via een Luxemburgse fiduciaire. Opmerkelijk is dat telkens wanneer Kestekoglou volmacht kreeg over een Panamese offshore, het bedrijf diezelfde dag ook aandelen aan toonder uitgaf. Degene die zo’n aandelen fysiek in bezit heeft, is eigenaar van de offshore. Of dat bij Kestekoglou ook het geval was, blijkt niet uit het datalek. Wel duikt er nog informatie op waaruit blijkt dat Mossack Fonseca intussen niet langer geregistreerd agent is van Dometrans, Uniprof en Nouera, maar dat een ander kantoor die rol overnam. Het is niet duidelijk of de offshores nog bestaan.

MO* contacteerde Leonidas en de heer Kestekoglou met de vraag om commentaar te geven op deze bevindingen, maar ondanks herhaaldelijk aandringen volgde er geen reactie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.