De strijd om de ziel van Pakistan

Analyse

De strijd om de ziel van Pakistan

Gie Goris en Andries Tiels

26 juni 2009

Een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuig maakte woensdag tientallen doden in Pakistan. De vrees voor een negatieve terugslag in de publieke opinie groeit. Een dag eerder werd Qari Zainuddin, de leider van een fractie van de Pakistaanse taliban, doodgeschoten nadat hij zich in de media kritisch had uitgelaten over de Pakistaanse talibanleider Baitullah Mehsud.

De luchtaanval in Zuid-Waziristan maakte vijftig tot zestig doden. Sommige berichten zeggen dat de Pakistaanse talibanleider Baitullah Mehsud in de buurt was toen de eerste aanval plaatsvond, maar ook dat is niet bevestigd. Een woordvoerder van Mehsud bevestigde wel aan AFP dat er minstens een en wellicht drie leiders van de Tehrik-e-Taliban Pakistani omkwamen bij de aanvallen.
De militaire activiteit van zowel de Amerikaanse onbemande vliegtuigen als van het Pakistaanse leger in Zuid-Waziristan is de jongste week opvallend toegenomen. Bedoeling is duidelijk om de druk op Baitullah Mehsud op te voeren, nu het leger in de Swat vallei alvast aan de winnende hand is.

Aanslag op Zainuddin

Baitullah Mehsud zou een dag eerder een hand gehad hebben in de aanslag op Qari Zainuddin, de leider van een fractie van de Pakistaanse taliban. In een interview met Geo News had Mehsud zich kritisch uitgelaten over Baitullah.
“De islam laat de activiteiten tegen medemoslims in Pakistan niet toe en dat is het belangrijkste meningsverschil met Baitullah Mehsud”, zei hij in Geo News. Zainuddin drukte zijn weerzin uit voor de zelfmoordaanslagen en zei dat militaire actie tegen Mehsud wenselijk was.

De strijd om de ziel van Pakistan

Pakistan is een snelkookpan waarin armoede, etnische tegenstellingen, religieus fanatisme en internationale paranoia samen verhit worden door de uitzichtloze oorlog in buurland Afghanistan en het roekeloze gedrag van de politieke en militaire elite. De kans dat de taliban de macht overnemen in Islamabad is heel klein, maar de kans dat Pakistans problemen op korte termijn opgelost raken zo goed als onbestaande.
Pakistan is een land in oorlog, maar daar is niets van te merken als Gie Goris, op reportage in Pakistan, op vrijdagmiddag 15 mei de leeszaal van de Lahore Press Club binnenloop. Een aantal journalisten zit het nieuws van gisteren te lezen, enkelen roeren in hun thee en eentje slaapt boven op de krant die hij zelf mee vol schreef.
Lahore ligt ongeveer vijfhonderd kilometer van de oorlog die in de Swatvallei woedt. ‘Maar de islamistische militanten zullen ons niet met rust laten’, verzekert de Pakistaanse topauteur Ahmed Rashid me op zondagavond 24 april. Rashid publiceerde enkele maanden geleden nog De dreiging van chaos, waarin hij uitlegt hoe Afghanistan en Pakistan ten gevolge van Amerikaanse vergissingen overspoeld worden door allerlei gewapende groepen moslimextremisten.

Autobom in Lahore

Drie dagen later krijgt hij jammer genoeg gelijk, als de taliban in het hart van Lahore een enorme autobom laten ontploffen, waarbij 23 doden en zo’n 300 gewonden vallen. ’s Anderendaags eist talibanwoordvoerder Hakimullah Mehsud die aanslag op in een telefoontje met Reuters.
Hij voegt eraan toe dat er nog meer aanslagen zullen volgen en dat de inwoners van Islamabad, Rawalpindi, Lahore en Multan hun steden dus maar beter kunnen verlaten. Minder dan een uur daarna plegen talibanmilitanten drie aanslagen in de noordwestelijke stad Peshawar. Mehsuds lijstje plus Peshawar: een accurate beschrijving van het traject dat ik in de twee weken voorafgaand aan de aanslagen in Pakistan heb afgelegd.
Een overzicht van de vele lonten die in het Pakistaanse kruitvat hangen: van Swat over Baloetsjistan, van Kasjmir tot Karachi.