Deze cijfers moeten ons alarmeren over de aanpak van de Syrische crisis

Analyse

Deze cijfers moeten ons alarmeren over de aanpak van de Syrische crisis

Deze cijfers moeten ons alarmeren over de aanpak van de Syrische crisis
Deze cijfers moeten ons alarmeren over de aanpak van de Syrische crisis

Cijfers zeggen meer dan duizend beelden, zeker om te weten waar de echte beleidsprioriteiten liggen. Uit deze cijfers blijkt dat westerse beleidskeuzes de draagwijdte van de Syrische crisis onderschatten of verkeerd aanpakken.

De bevolking van Syrië bedraagt 23 miljoen.

Er zijn 7,6 miljoen Syriërs ontheemd in Syrië zelf. Van hen zijn 5,6 miljoen kinderen, waarvan er 3 miljoen niet naar school gaan.

Er zijn 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen ontheemd in het buitenland, vooral in de buurlanden van Syrië. Van hen zijn 2 miljoen kinderen.

© Pieter Stockmans

Syrische meisjes in Istanboel: ‘Mogen wij mee naar België?’

© Pieter Stockmans

1,2 miljoen Syrische vluchtelingen leven in Libanon. Dat is 26 procent van de Libanese bevolking.

1,7 miljoen Syrische vluchtelingen leven in Turkije. Dat is 2 procent van de Turkse bevolking. 1,2 miljoen van hen zijn kinderen, waarvan 400.000 niet naar erkende scholen gaan.

629.128 Syrische vluchtelingen leven in Jordanië. Dat is 9 procent van de Jordaanse bevolking.

België zal 475 Syrische vluchtelingen uitnodigen.

232.845 Syrische vluchtelingen in alle 28 EU-lidstaten samen. Dat is 0,04 procent van de Europese bevolking en 6 procent van alle Syrische vluchtelingen in het buitenland. Het aantal Syrische vluchtelingen dat jaarlijks naar Europa komt, groeide van 11.865 in 2011 tot 119.060 in 2014, nog steeds véél minder dan in de buurlanden. België zal 475(*) Syrische vluchtelingen uitnodigen.

Link

le

Lees hier een reportage over de Syrische onderwijscrisis in Turkije

2000 kinderen kunnen één jaar lang naar school gaan met het jaarloon van de Syrische oppositieminister van Onderwijs en zijn kabinet, met zetel in Turkije. Deze minister kan in Turkije nochtans geen scholen oprichten voor Syrische kinderen, en heeft amper toegang tot Syrische kinderen in Syrië zelf. Toch steunen wij financieel een Syrische oppositieministerie van onderwijs.

1,2 miljard euro heeft het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR nodig om tegemoet te komen aan de noden van Syrische vluchtelingen. Ze hebben slechts 22 procent daarvan, of 266 miljoen euro, ontvangen.

806 miljoen euro heeft Unicef nodig om tegemoet te komen aan de onderwijsnoden van Syrische vluchtelingen. Ze hebben slechts 27 procent, of 219 miljoen euro, ontvangen. Hulporganisaties, die echte oplossingen zouden kunnen uitwerken waardoor minder Syriërs naar Europa zouden komen, kampen met tekorten, terwijl bedrijven voor grensbewakingsinfrastructuur en mensensmokkelaars rijk worden.

© Pieter Stockmans

Gespot in een schooltje van een Syrische zelforganisatie in Istanboel

© Pieter Stockmans

1 Syrische universiteitsstudent per jaar kan aan een Belgische universiteit studeren.

De Europese belastingbetaler betaalt elk jaar 1 miljard euro voor investeringen in grensbewaking en vluchtelingen betalen elk jaar 1 miljard euro om die grensbewaking via smokkelaars te omzeilen. België investeerde op twee jaar 20 miljoen euro in humanitaire hulp en onderwijs. Op zes maanden – begin tot half 2015 – investeerde België 40 miljoen euro in de militaire operatie tegen jihadisten.

Link

Lees hier een interview met belangrijke spelers uit de Syrische onderwijswereld!

600.000 universiteitsstudenten waren er in Syrië voordat de opstand begon. Vandaag zijn er nog 200.000 universiteitsstudenten. 40.000 Syrische universiteitsstudenten in Turkije kunnen niet verder studeren. 1784 kunnen wel studeren. 40 Syrische universiteitsstudenten werden aanvaard aan Jordaanse en Egyptische universiteiten via UNHCR. 700 Syrische universiteitsstudenten kregen een beurs kregen via het Institute of International Education, waarvan 100 voor een Europese universiteit. 1 Syrische universiteitsstudent per jaar kan via het Erasmus Mundus-programma (Europese Commissie) aan een Belgische universiteit studeren.

(*)Update: Het cijfer van 300 vluchtelingen werd aangepast naar 475 nadat de bevoegde staatssecretatis, Theo Francken, er ons op wees dat de cijfers die van de officiële website werden overgenomen, verouderd zijn.

Bronnen: Unicef, UNHCR, UNOCHA, Eurostat, Amnesty International, Onderwijsministerie Syrische oppositieregering, Institute of International Education

Deze reportage kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.