Dreigbrief aan Catherine Ashton

Analyse

Dreigbrief aan Catherine Ashton

Dreigbrief aan Catherine Ashton
Dreigbrief aan Catherine Ashton

David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen

30 maart 2011

Zeg Catherine, Gij, de ‘Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie’, hebt een titel die in lengte aan die VAN MENIG DICTATOR kan tippen, maar ge blijft onze heldin van de non-actie en het non-charisma.

Wanneer horen wij u een keer? Toen gij aantradt, hebt ge gezegd dat ge ‘stille diplomatie’ wilde bedrijven. Wel, dat merken we!! Het woord ‘visie’, kent ge dat? Uw titel bevat onder andere de term ‘beleid’. Doe iets!!

We roepen haast: ‘He ho Katrien, de wereld verandert, er is een revolutie aan de gang.’ Gezien? Naast de deur als het ware. Gewoon even de televisie aanschakelen.

Vanwaar die traagheid, meiske? Ge komt niet verder dan het nazeggen van de woorden van een ander. Hebt ge FAALANGST OF ZO? Wilt ge de gevoelens niet kwetsen van dictators en democraten? Als de Europese leiders vliegtuigen zijn, dan zijt gij hun condensspoor. Dat is dus niet goed, zo’n spoor vervuilt alleen maar!!

Want kijk eens rond u, naar de globale heldenklas vol westerse leiders. Misschien ging het in het begin wat traag, hadden ze meestal enig weinig vleiend fotomateriaal, en durfden ze de eerste dagen nog wel eens DE VERKEERDE PIPO te steunen –hoe hadden ze het ook kunnen weten dat Ben Ali corrupt was, Moebarak mensenrechten schond, men in Saoedi-Arabië al eens een hand afhakte, Kadhafi rijp voor het zottenhuis was?– maar toen ze het doorhadden, schoten ze wel in gang. En wel direct in vijfde vitesse, het geluk van de MORELE SUPERIORITEIT lag voor het grijpen.

Kijk!!! Le Petit Nicolas wilde alweer een Europese Top. Dave the Chameleon sprak gretig van militaire interventies en no-flyzones en stopte even met het Britse sociale stelsel helemaal te vernielen. Vladimir, die in januari nog een wapendeal met Libië gesloten had voor een dik MILJARD EN EEN CHICLET, sprak met luide stem en de rug naar Rusland over democratie en mensenrechten. José Manuel stond naast hem, want José Manuel staat altijd naast iemand. Zelfs Herman heeft iets gezegd, geloven wij. Top of the bill was Hillary Clinton, die Kadhafi zo snel mogelijk voor het door haar land NOOIT ERKENDE INTERNATIONAAL STRAFHOF wilde zien verschijnen. Sterk toch!!

Maar gij? Ge verkondigde: ‘Ik ben stand-by.’

Stand-by, barones, dat is meestal hetzelfde als uit, maar met een klein groen lichtje dat blijft branden. Energie-experts raden aan om toestellen die op stand-by staan zo snel mogelijk uit te schakelen. Sommige toestellen DOEN HET VANZELF.

Ge hebt nochtans een rol, meiske, dat is het trieste in de kwestie. Het Verdrag van Lissabon wilde Europa op het internationale toneel EEN STEM GEVEN. Of in uw woorden: ‘Wij veroordelen het geweld.’ Tja, wie niet? Of nog: ‘Libië moet de mensenrechten respecteren.’ Serieus? Mo vint toch!

Men beweert: de Unie mist in de Arabische wereld een historische kans. De Unie moet intussen zo ongeveer aan HET WERELDRECORD gemiste historische kansen zitten. En dat is mede uw verantwoordelijkheid. Dat uw baan niet de gemakkelijkste is, dat het moeilijk schipperen is tussen zevenentwintig haantjes-de-voorste, dat ge zelfs gekozen zijt vanwege uw onbekendheid, wij zullen het niet ontkennen. Dat al die ronkende woorden uit de monden van de heldenklas van een SCHRIJNENDE HYPOCRISIE zijn, zullen we evenmin ontkennen. Dat betekent niet dat gij nu van verdwijnen uw handelsmerk moet maken. Ge zijt Houdini niet.

Wij, die ons nog herinneren dat de weggegooide Europese grondwet ooit een motto van Pericles over democratie bevatte, vragen ons soms af of we hier in Europa niet beter OOK EENS EEN REVOLUTIE beginnen, in de straten van Brussel of zo. Het is geen grap, we menen het ernstig, we hebben al een bestelling bij FN Herstal geplaatst –Rudy Demotte ging akkoord toen we zeiden dat het niet om te schieten was. Want WIJ ZIJN VREDELIEVEND. Wij willen een Europa dat het gekibbel overstijgt en dat meer is dan een vrijhandelszone deluxe met af en toe wat inhoudsloze mooie praatjes. Wij willen een Europa DAT GLOBAAL DENKT, dat zijn mond opendoet zonder uit zijn bek te stinken.

En gij, Catherine, hebt die taak dus. Dat belooft.

Zonder groeten