Dreigbrief aan de Dalai Lama

Analyse

Dreigbrief aan de Dalai Lama

Dreigbrief aan de Dalai Lama
Dreigbrief aan de Dalai Lama

David Van Reybrouck en Jeroen Theunissen

31 augustus 2011

Zeg Tenzin Gyatso, waarom zouden wij u met uw Heiligen Naam aanschrijven? ’t Moet niet te zot worden, algelijk.

Mocht in een westers land een stel paters van BOERENGAT naar BOERENGAT trekken om na lang zoeken een peuter van twee jaar uit de koeienstront te pulken en te zeggen: ‘’t Is hem!’ en hem vervolgens tot staatshoofd uitroepen, dan zouden wij eens ferm lachen en onder de tafel STIEKEM naar UNICEF bellen. Een kind van twee, bij god!

Mochten wij daarna horen dat die dreumes het mag vergeten om ooit nog te trouwen of te kweken, want dat hebben die paters beslist, dan zouden wij direct naar Peter Adriaenssens mailen die wel iets over een ‘stomp in uw maag’ zou weten te vertellen en EEN DOSSIERKE met gelijkaardige gevallen zou verzamelen. Mocht dat brave manneke op zijn vierentwintigste het land moeten ontvluchten waarover hij zogezeid heerst, dan zouden we hem toch van zijn taak ontslaan, want wreed democratisch was het allemaal niet, en hem een studiebeurs of toch minstens een alaambak geven, zeker?

Maar neen, dat brave manneke blijft staatshoofd, jaren en jaren aan een stuk, en wordt daarvoor de hemel in geprezen, surtout in het ontkerstende Westen dat hem, houd u goed vast, heilig noemt ZELFS AL ZET HIJ tien, twintig, wat zeggen we, VIJFTIG jaar geen voet in eigen land! Goed bestuur, ja santé!

Hoe doet gij dat eigenlijk, mijnheer den dalai lama, als NIET-DEMOCRATISCH staatshoofd zo populair blijven in het Westen? Leg ons dat eens uit, zowaar uwen Heiligen Naam “oceaan aan kennis” betekent. Assad en Khadafi zouden er een ledemaat voor over hebben om UW TRUUKSKES te kennen. Wijlen Wojtyla en der rauschende Ratzinger hadden bij u in de leer moeten gaan. Ook gij zijt celibatair in oversekste tijden, ook gij zijt vierkant tegen abortus, ook gij hebt het niet voor homo’s of lesbo’s, of rukken of beffen of pijpen (die gij altegader omschrijft als “seksueel wangedrag”). En toch komt gij daarmee weg, zelfs bij een bende zotte Californiërs die zich als “gay buddhists” meenden te moeten outen. Sterk!

Aan uw reisgedrag kan het niet liggen, want gij voyageert al even veel als die BACKPACKERS van ’t Vaticaan. Kerel, gij zijt een mirakel van PUBLIC RELATIONS, een DuvalGuillaume-reclamebureau op uw eigen! Sommige van uw uitspraken zouden eender welke andere politieker zijn baan kosten, maar gij hebt krediet voor drie lichtjaren ver. Straffer nog, dankzij u wordt uw land al jaren verbeeld als de wieg der wijsheid (Seven Years in Tibet: serieus, daar wordt een mens toch niet goed van) en gij als de oosterse variant van Sinterklaas.

Wordt gij daar niet moe van, vragen wij ons af? Altijd maar op dien troon zitten in dat scharlaken gewaad voor Amerikaanse sportzalen vol beate blanken in de meno- dan wel de penopauze die uw woorden slikken als Frisk-keelpastilles en met hun iPhone beverige beelden van u schieten? Altijd maar die gordijnstof om uw schouder, altijd maar diezelfden bril waarvan het montuur inmiddels twee keer opnieuw in de mode is geweest?

Wordt gij niet moe van die hele communicatie-industrie die rond u is ontstaan? Een WINKEL voor wijsheid. Meer dan dertig boeken die onder uw naam zijn geschreven. Meer dan duizend lezingen. Een website. Elke dag, tussen half twaalf en twaalf, een DIEPE GEDACHTE op Facebook. Ook nog eentje, maar dan korter op Twitter, waar gij bivakkeert als @DalaiLama. Samen goed voor meer dan vier miljoen volgelingen online, effenaan meer dan dat er inwoners zijn in de Autonome Regio Tibet! Ge waart altijd al de VIRTUELE LEIDER van een virtuele republiek, nu zijt gij helemaal het eerste staatshoofd van een virtuele gemeenschap.

‘Echt respect ontstaat wanneer we meer contact hebben met elkaar en mekaars waarden leren begrijpen. Zo kunnen we bewondering en waardering voor elkaar ontwikkelen.’ Dat is er eentje van op Facebook. Ok, niks mis mee. Vinden wij leuk. ’t Leek zelfs van toepassing op onze eigen Autonome Regio. Maar we sukkelen nogal met uw aanhang, met UW FANS. Dat idiote ophemelen van u, daar kunnen wij niet goed bij. Dat gezever over His Holiness the Dalai Lama, vaak zelfs afgekort tot HHDL.

Waarom vinden wij het kluchtig als een stel Jamaicanen met vettig haar de historische keizer van Ethiopië vergoddelijkt, terwijl we zelf de ondemocratische politieke leider van Tibet aanbidden? Echt jong, gij zijt de Haile Selassie van de blanke, westerse, spiritueel LOSGESLAGEN middenklasse.

Voor één keer dreigen wij met niets, ha neen, gij zoudt ons dreigement subiet verklaren als een vorm van betrokkenheid. Wij kennen u! Zo gemakkelijk hebt ge ons niet. Wij gaan GEWOON WACHTEN. Voilà zie. Ge hebt het zelf gezegd: ‘Geduld is geen teken van zwakte, maar van kracht.’