Drones, onze vliegende vrienden

Analyse

baanbreker

Drones, onze vliegende vrienden

Drones, onze vliegende vrienden
Drones, onze vliegende vrienden

Het klinkt nog futuristisch maar drones zullen weldra even vanzelfsprekend deel uitmaken van ons dagelijks leven als vandaag de smart-phone. Niet om vijandige  doelwitten te treffen maar wel voor het goede doel.  In  Indonesië bouwt de ngo Sawit Watch nu al zijn eigen drones voor het monitoren van landgebruik in een omgeving van oprukkende palmolieplantages.

Vorig jaar rond de kerstdagen pakte Amazon al uit met zijn laatste snufje om thuisbestellingen via drones te organiseren:  onbemande “octocopters” zoals het bedrijf  ze noemt, die in een actieradius van 16 kms telegeleid je online bestelling aan huis droppen. Voor minder dan 150 euro koop je bij Amazon al een wifi-gestuurd toestelletje dat je in de lucht kan uitzenden.

© Sawit Watch

De zelfgemaakte drone brengt de hele regio in kaart.

© Sawit Watch

Drones maken de wereld beter.

De Nederlandse technologie-expert Charles Groenhuijsen noemt de drone zijn “vliegende vriend”. Drones maken de wereld beter- en vergemakkelijken vooral een aantal ingewikkelde taken, toont Groenhuijsen in zijn promofilmpje. Zo werkt Unicef momenteel bijvoorbeeld aan een toepassing voor hulp in rampgebieden. Of kan je een drone op pad sturen met dringende medicijnen.

Landhonger

De Indonesische ngo Sawit Watch, een partner van 11 11 11, werkt rond landgebruik, landroof en grondconflicten, vooral in West-Kalimantan. De ngo verzamelt data en werkt een gemeenschappelijke kaart uit waarop concessies voor mijnbouw, oprukkende plantages voor palmolie of papierindustrie of landconflicten gesitueerd worden.

Sawit Watch is een netwerk van ngo’s die werken met lokale gemeenschappen die door de landhonger van buitenlandse bedrijven in het nauw gedreven worden. Momenteel beslaan die palmolieplantages al zo’n 13 miljoen ha, dat is meer dan de oppervlakte van België, Nederland en Denemarken samen. Elk jaar komt er gemiddeld 400.000 ha bij, ondanks een moratorium op nieuwe plantages in beschermd gebied.

De oprukkende golf van palmolieplantages, een rechtstreeks gevolg van het Europese biobrandstoffenbeleid.

Dat leidt tot biodiversiteitverlies, verlies van vruchtbare landbouwgrond en tot landconflicten. Sinds 2001 heeft Sawit Watch  731 gevallen van landconflict in kaart gebracht die verband houden met palmolie. De oprukkende golf van palmolieplantages wordt bovendien aangewakkerd door het Europese biobrandstoffenbeleid, zoals 11 11 11 eerder al documenteerde.

In de provincie West-Kalimantan is 91 procent van het grondgebied in concessie: voor palmolie, mijnbouw en plantages voor hout, pulp en papier. De kaart die Sawit Watch ontwierp, is interactief en lokale gemeenschappen kunnen er snel conflicten en brandhaarden melden.

Van januari tot september dit jaar bracht de ngo maar liefst 8092 brandhaarden in kaart. Op die manier kan aangetoond worden dat de grote palmoliebedrijven schuldig zijn, terwijl heel vaak de lokale boeren ten onrechte beschuldigd worden. De overheid schiet tekort in het laten naleven van de wet, die uitdrukkelijk verbiedt om het land af te branden om het gebruiksklaar te maken.

Het alziende oog

© 11 11 11

Lely Khairnur, coördinator van Lembaga Gemawan.

© 11 11 11

Sinds dit jaar worden bij dat werk ook zelfgemaakte drones gebruikt, die voorzien zijn van een gps en een camera en zo waardevol materiaal kunnen aanbrengen.

Lely Khairnur is van West Kalimantan. Ze is coördinator van de ngo Lembaga Gemawan (LG), een organisatie die lokale gemeenschappen ondersteunt bij de verdediging van hun rechten. Lembaga Gemawan maakt deel uit van het netwerk van Sawit Watch. Onlangs was Khairnur in Brussel onder meer om het Europese Parlement te informeren over de impact van het Europese biobrandstoffenbeleid op de plattelandsgemeenschappen in West-Kalimantan.

Lely Khaimur: ‘We willen onze regering aanzetten om een betere ruimtelijke ordening door te voeren. We willen dat er bij die planning ook rekening gehouden wordt met de sociale en culturele dimensies en met een duurzaam beheer, zoals de gemeenschappen traditioneel altijd hebben gedaan. Hun landbouwgronden moeten ook bescherming krijgen, om hun voedselzekerheid niet in het gedrang te brengen. De drones maken we zelf en promoten we bij andere ngo’s als “gemeenschapsdrones”.

Sawit Watch startte ook een opleiding voor lokale gemeenschappen om een doe-het-zelf-drone in elkaar te knutselen voor zo’n 500 dollar. Onlangs aanvaardde een rechtbank voor het eerst dergelijke beelden als bewijsstuk bij een rechtszaak tegen illegale concessies.

Bewakers van de natuur

Het gebruik van drones in het monitoren van ecosystemen, flora en fauna is in volle opmars. In Belize heeft de Wildlife Conservation Society operatoren van het departement Visserij opgeleid om illegale visvangst, een grote bedreiging voor de koraalriffen, op te sporen. Ook in de monitoring van het Amazonewoud in Brazilië is het gebruik van drones in opmars.

Op 4 december kan je in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel naar een gespreksavond over het gebruik van drones binnen en buiten oorlogsgebied.