Eén jaar twee Soedans

Analyse

Eén jaar twee Soedans

Eén jaar twee Soedans
Eén jaar twee Soedans

Olivia U. Rutazibwa

27 juni 2012

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van de opsplitsing van Soedan in Soedan en Zuid-Soedan op 9 juli 2011 lijkt er weinig reden tot feestvreugde aan beide kanten van de grens.

Olie, veiligheid en grenzen blijven voor onenigheid en erger zorgen. In april leidde het oliedispuut voor het eerst sinds het vredesakkoord van 2005 opnieuw tot een behoorlijk grootschalig militair treffen. Toch schoven beide landen eind mei opnieuw aan de onderhandelingstafel van de Afrikaanse Unie.

Intussen hebben beide landen ook binnen de eigen landsgrenzen af te rekenen met toenemende problemen. Zuid-Soedan zag met de stopzetting van de olieproductie 98 procent van de overheidsinkomsten in rook opgaan. Daarnaast verliest de kersverse staat heel wat middelen door corruptie. President Salva Kiir schreef op 3 mei zijn topambtenaren aan om de vier miljard dollar ontvreemde middelen terug te storten op een bankrekening in Kenia.

Zuid-Soedan wordt bovendien geconfronteerd met e

‘Het wordt tijd dat de Veiligheidsraad in actie schiet.’

me humanitaire uitdagingen, onder andere als gevolg van de aanhoudende grensconflicten in de regio’s Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan in Soedan. Honderdduizenden Soedanezen stromen Zuid-Soedan binnen om het geweld te ontvluchten. Intussen vecht Khartoem ook nog steeds een oorlog uit in Darfoer. In al deze conflicten beschuldigen Soedan en Zuid-Soedan elkaar ervan elkaars rebellen te steunen.

Begin juni trok Amnesty International aan de alarmbel met een rapport over de humanitaire situatie in de grensregio. Het aanbreken van het regenseizoen betekent dat de regio weldra ontoegankelijk zal zijn voor hulpverlening. ‘De VN-Veiligheidsraad kijkt nu al een jaar toe terwijl deze catastrofe vorm krijgt’, zegt Khairunissa Dhala van Amnesty. ‘Het wordt tijd dat de Veiligheidsraad in actie schiet.’