Escalerend conflict in Pakistan

Analyse

Escalerend conflict in Pakistan

Joren Gettemans en Ashfaq Yusufzai

05 februari 2010

Bij een bomaanslag op een school in de Pakistaanse stad Timergara kwamen woensdag drie Amerikaanse soldaten om het leven, twee andere soldaten raakten gewond. De dood van de soldaten wijst op de groeiende conventionele oorlog die de VS op Pakistaans grondgebied voeren.

De oorlog in Pakistan wordt ook steeds openlijker gevoerd: het Pakistaanse luchtruim wordt niet enkel meer gebruikt door onbemande vliegtuigen van de CIA, maar inmiddels ook door de Amerikaanse luchtmacht.
Die aanvallen worden ook alsmaar driester. Bij de laatste grootscheepse aanval zouden volgens de New York Times simultaan acht onbemande vliegtuigen ingezet zijn, die in totaal zeventien raketten afvuurden. Volgens nieuwzender CNN vielen daarbij 29 doden.
Het officiële discours van de Amerikaanse regering laat er geen twijfel over bestaan: er worden in Pakistan geen grondtroepen ingezet. Als er al operaties gebeuren, dan is dat enkel via onbemande vliegtuigen. Ook de Pakistaanse regering is formeel: geen buitenlandse troepen op Pakistaans grondgebied.

Beveiligingsfirma’s

Maar ook op de grond zijn al een tijdje Amerikaanse soldaten aanwezig, zij het van Amerikaanse private beveiligingsfirma’s. De huurlingen spelen een onduidelijke rol in Pakistan. Volgens de taliban zouden ook de soldaten die gisteren omkwamen huurlingen geweest zijn.
‘De Amerikanen die gedood werden, zijn lid van de Blackwater-groep’, zegt talibanwoordvoerder Tehrik-i-Taliban in de Pakistaanse krant Dawn. ‘We weten dat ze achter bomaanslagen in Peshawar en andere Pakistaanse steden zitten.’

Zware tol

Het toenemende geweld in Pakistan eist een hoge tol bij de Pakistaanse politie: bij terroristische aanslagen in het noordwesten van het land zijn in 2009 353 politiemensen omgekomen. Het gevaarlijke werk dat de agenten opknappen, houdt het aantal burgerslachtoffers binnen de perken, en daarvoor begint de politie krediet te krijgen.
Veel agenten zouden volgens Noshad Khan van de politie in de Noordwestelijke Grensprovincie omgekomen zijn door ‘zelfmoordterroristen te beletten drukke gebieden binnen te dringen.’ Bij dergelijke acties raakten ook 818 agenten gewond.
Maar islamistiche strijders nemen de ordediensten ook bewust op de korrel. ‘De politie en het leger zijn onze doelwitten omdat zij de pro-Amerikaanse regering in het land beschermen’, verklaarde Muslim Khan, woordvoerder van de verboden Tehrik Taliban Pakistan, tegen het Engelstalige dagblad Dawn voordat hij in augustus vorig jaar werd gearresteerd. De militie had de controle over Swat, een district van de provincie, totdat het werd heroverd door het leger.

School ingehuldigd

Volgens de Amerikaanse ambassade in Islamabad waren de Amerikaanse troepen die woensdag om het leven kwamen er om ‘de inhuldiging van de meisjesschool bij te wonen die recent gerenoveerd is met Amerikaanse humanitaire hulp’. De soldaten zouden trainers zijn die op uitnodiging van de Pakistaanse grenstroepen hielpen met de opleiding, maar die geen operaties uitvoerden aan de zijde van die troepen.
Nochtans zeggen onderzoekers dat een hulpprogramma voor Pakistan, waar 45 miljoen dollar van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) mee gemoeid is, geflopt is
Het programma zou alleen in staat geweest zijn een begin te maken met modernisering van instituten langs de Afghaans-Pakistaanse grens en enkele media-activiteiten af te ronden. ‘Wat de opbouw van FATA-overheidsinstituten en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) betreft, is weinig bereikt’, concludeert het rapport.