FN-wapens voor Kadhafi (deel II)

Analyse

FN-wapens voor Kadhafi (deel II)

Stefaan Anrys

24 februari 2010

Daags na de regionale verkiezingen van juni vorig jaar gaf Waals minister-president Rudy Demotte (PS) groen licht aan FN Herstal voor de export van wapens naar Libië. Later kwam er veel kritiek op, onder meer wegens Libiës slechte reputatie inzake mensenrechten én omdat de lichte aanvalswapens uit het FN-contract wel eens in foute handen kunnen komen.

De Raad van State hief op 29 oktober de vergunning op. ‘Omdat Libië de mensenrechten niet respecteert en omdat een regering “in lopende zaken” zo’n vergunning niet mocht toestaan’, zegt Luc Mampaey van het Waalse onderzoeksplatform Groupe de Recherche et d’Informations sur la Paix et la Sécurité (GRIP). ‘Amper twee weken na de opheffing door de Raad van State heeft Demotte onder druk van de Luikse wapenlobby echter een nieuwe vergunning toegekend.’ Het wapentuig is geleverd en er zitten nog voor ruim honderd miljoen euro leveringen in de pijplijn.
Wat de heisa rond de Libische wapendeal intussen misschien oplevert, is een verstrenging van de procedures, waarvan al langer sprake. Als het aan Demottes kabinet ligt, zal een wapenfabrikant officieel het fiat moeten krijgen van de Waalse overheid vooraleer hij een buitenlands contract tekent met pakweg Libië.
Een informeel belletje met de dienst vergunningen zal dus niet volstaan. Wanneer een fabrikant later werkelijk wil exporteren, moet hij ook nog eens de traditionele exportvergunning vastkrijgen. De getrapte procedure moet vermijden dat firma’s eigengereid contracten afsluiten, beginnen produceren en bij de behandeling van hun exportvergunning staan zwaaien met de mogelijke verliezen die ze oplopen in geval van weigering. En er is nog een nieuwigheid op handen.
In de commissie die rond ‘(zeer) gevoelige’ dossiers advies geeft aan het kabinet van de minister-president, zouden behalve ambtenaren ook onafhankelijke experts gaan zetelen. Bovendien zou de commissie doorzichtiger worden en decretaal verankerd. 
Mampaey: ‘Vandaag heeft die commissie geen wettelijke basis. Het is een occulte vergadering van een zestal personen, voorgezeten door Philippe Suinen, de administrateur-generaal van het AWEX (Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers). Iemand die de Waalse export moet bevorderen, mag oordelen over de wenselijkheid van wapenexport.’
Medewerker Sarah Vandecruys bevestigt dat het kabinet-Demotte de invoering overweegt van een zogenaamd pre-akkoord en aan de hervorming van de adviescommissie werkt. ‘Maar de details zijn nog niet rond en de voorstellen zijn nog niet besproken in de regering, noch het parlement.’