Greenpeace hangt vuile was kledingindustrie buiten

Analyse

Greenpeace hangt vuile was kledingindustrie buiten

Greenpeace hangt vuile was kledingindustrie buiten
Greenpeace hangt vuile was kledingindustrie buiten

De kledingsstukken van veertien grote wereldmerken dragen sporen van de giftige chemische stof nonylfenolethoxylaat (NPE). Dat brengt de ngo Greenpeace aan het licht in haar _Dirty Laundry II-_rapport. Omdat NPE erg schadelijk is voor het milieu en de gezondheid, heeft de Europese Unie het gebruik van de stof verboden.

In april en mei kocht Greenpeace wereldwijd 78 kledingsstukken. Twee op de drie bleken NPE te bevatten. Onder andere globale kledingketens zoals Adidas, Puma, Nike en H&M verkopen kleren waarin de substantie is aangetroffen. Het gebruik van de giftige stof lijkt dus wijdverspreid te zijn in de kledingindustrie, die NPE hoofdzakelijk gebruikt als een wasmiddel.

Vooral in landen met een lakse wetgeving worden NPE’s geloosd in het afvalwater. Daar breken de NPE’s af in nonylphenols (NP’s). Die zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich steeds verder op in het slib van rivieren. Daar wordt de nonylphenol opgenomen door vissen en komt zo terecht in de voedselketen van de mens. Vooral de hormoonverstorende werking van NP’s kan negatieve gevolgen hebben voor het ecosysteem en de menselijke gezondheid. Volgens Jan Tytgat, diensthoofd toxicologie aan de KU Leuven, kunnen NP’s er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kwaliteit van sperma vermindert.

Volgens de Wereldbank is de textielindustrie verantwoordelijk voor bijna twintig procent van de watervervuiling in de wereld. In China, het land met de grootste textielindustrie, zijn drie kwart van de rivieren te vervuild om nog gebruikt te worden door mensen, zo stelt de Chinese afdeling van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). Een ander wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in 2004 door het tijdschrift Archives of Environmental Contamination and Toxicology, toonde aan dat er enorme concentraties NP werden teruggevonden in de ingewanden van vissen in de Chinese provincie Chongqing.

Greenpeace publiceert het Dirty Laundry II-rapport in het kader van haar Detox-campagne. Die richt zich op het gebruik van giftige chemicaliën bij de productie van kleren in China. In haar campagne worden vooral de kledingmerken Adidas, Puma en Nike geviseerd, via onder meer een petitie. In een reactie kondigden zowel Puma als Nike aan tegen 2020 af te stappen van het gebruik van giftige substanties in hun productieproces. ‘Wij erkennen de dringende nood om de industriële uitstoot van giftige chemicaliën te verminderen en te elimineren’, zo stelde Puma in een reactie.