Hoe geld verdienen in Afrika?

Analyse

Hoe geld verdienen in Afrika?

Stefaan Anrys

31 maart 2010

‘Het rendement op IFC-investeringen in aandelen in Afrika ligt, gerekend vanaf onze oprichting, op gemiddeld 18 procent per jaar. Daar kunnen veel beleggingsfondsen enkel van dromen.’ Lars Thunell is CEO van de International Finance Corporation. IFC is in 1956 opgericht als de private arm van de Wereldbank en ondersteunt of werft privé-investeerders in Azië, Latijns-Amerika en Afrika.

‘Sinds de crisis zien wij wel investeerders terugkeren naar Azië of Latijns-Amerika, maar Afrika blijft op de beurzen voor opkomende markten voorlopig achter.’ Toch valt daar volgens Thunell ook flink geld te verdienen. Alleen hebben veel westerse ondernemers koudwatervrees.
Vooral opkomende landen als China, Brazilië en India spreken de Afrikaanse markt aan. Hun multinationals nemen de jongste jaren het voortouw in de privé-investeringen. Thunell: ‘Sinds drie jaar focussen ook wij veel meer op Zuid-Zuidsamenwerking en momenteel helpen wij voor het eerst een Chinees bedrijf te investeren in Nigeria.’ Een Bretton-Woodsinstelling die China aan contracten helpt? ‘Waarom niet? China heeft het geld, maar niet onze standaarden qua sociaal beleid en milieu. Wij helpen het daarbij. Vandaag zijn driekwart van onze klanten wereldwijd trouwens geen buitenlandse, maar lokale klanten. Vorig jaar hebben wij de Afrikaanse Ecobank geholpen om 100 miljoen dollar in regionale expansie te pompen.’
Met de toenemende verstedelijking en verjonging van Afrika liggen investeringskansen in infrastructuur en landbouw er voor het grijpen. ‘Veertig procent van alle voedsel in Afrika verrot of verdwijnt op weg naar de consument. Afrika is een netto-importeur van voedsel. Wij zien veel bedrijven uit het Midden-Oosten investeren in industriële landbouw in Afrika. Dat is niet slecht, maar er zijn gevaren. De kleine boeren mogen niet verdrongen worden en zouden bijvoorbeeld ook toegang moeten hebben tot de distributiesystemen van de nieuwe agro-industrie.’ Volgens het Internationaal Muntfonds zullen alle Afrikaanse economieën bezuiden de Sahara in 2010 gemiddeld met 4 procent groeien. Grondstoffen, zoals olie en mineralen, trekken nog altijd de Afrikaanse groei, al bewijzen Tanzania en Rwanda dat het ook zonder kan.
En er zijn nog veel meer investeringskansen, besluit Thunell. ‘Wereldwijd komen vier miljard mensen rond met minder dan 3000 dollar per jaar. Dat is een markt van 5 biljoen dollar.’ Waarom ziet het Westen dat dan niet? ‘Je kunt niet zomaar je westerse producten behouden en proberen wat extra te verkopen in Afrika. Fysiek aanwezig zijn is belangrijk en je moet de onderlaag van de markt proberen aan te boren, bijvoorbeeld door shampoo te herverpakken in kleine hoeveelheden, zoals de Indonesische firma Wings doet, zodat armen hem ook kunnen kopen. Daarmee heeft Wings in eigen land zelfs Unilever het nakijken gegeven.’