Honderden Indiase satelliet-kanalen

Analyse

Honderden Indiase satelliet-kanalen

Sinds Slumdog Millionaire weet iedereen dat televisie in India net zo sterk op volksverheffing gericht is als bij ons. Dezelfde formats, dezelfde glamour, dezelfde leegte. Is er dan nog een reden voor gemigreerde Indiërs om af te stemmen op Indiase satellietzenders?

Zeker wel, zeggen de diverse Antwerpse Indiërs die we met deze vraag opbellen. ‘Ik volg vooral Zee TV, Star Plus en Sony’, zegt Sona Shah. Uitgesproken commerciële ontspanningszenders, dus. Sona is met name geïnteresseerd in de Bollywoodfilms, want die krijgt ze op de Vlaamse zenders natuurlijk niet te zien.
Ramesh Mehta wil ook op tijd en stond zijn dosis Bollywood, maar passeert daarvoor toch liever bij de gespecialiseerde dvd-zaak. Dan hoeft hij zijn avond of weekend niet in te delen op basis van het uitzendschema van zenders in Delhi. Ramesh zet NBC en CBN bovenaan zijn lijstje favoriete Indiase tv-zenders. Wat hij vooral zoekt, is nieuws uit India. Al vindt hij het tv-nieuws uiteindelijk minder betrouwbaar en te vriendelijk voor de politieke machthebbers. Als hij echt wil weten wat er zich in India afspeelt, dan checkt hij nog liever de webpaginas van de kranten. Vooral de Times of India staat daarvoor gebookmarked.

Ook Hirin Shah gebruikt satelliet-tv om live en direct het nieuws van thuis te volgen. Zeker in tijden van crisis, bijvoorbeeld tijdens de terreurdagen in Mumbai vorig jaar. Thuis, dat is voor hem India, maar vooral de deelstaat Gujarat waar de rest van zijn familie nog woont. Ten huize Shah wordt daarom met grote regelmaat afgestemd op Aastha TV. En op BBC World en CNN.
Die westerse zenders komen ook voor in de lijstjes van andere Indiërs. Naast VTM en VRT, want de Antwerpse Indiërs willen graag een mondje Nederlands leren, en dan helpt het om al eens een aflevering van Thuis of Familie te volgen. ‘Tenslotte is Antwerpen óók thuis’, beklemtoont Hirin. Dat is zeker zo voor de kinderen. De vijf dochters van Ramesh Mehta, bijvoorbeeld, hebben allemaal school gelopen in Vlaamse scholen. Zij willen dan ook liever het nieuws en de soaps op de Vlaamse zenders volgen.

Niemand vermeldt bij de topfavorieten de publieke zender Doordarshan, al blijkt iedereen bij navraag ook die zender wel eens te bekijken. Het Indiase satellietaanbod is zo uitgebreid en divers –het gaat om letterlijk honderden verschillende kanalen en zenders– dat elk gezin zijn eigen kijkkeuzes maakt. Satelliet-tv creëert voor de ingeweken Indiërs wel een dagelijkse band met India, maar werkt nauwelijks als sociaal cement onder elkaar. (gg)

Tags