INDIA. Verklarend woordenboekje

Analyse

INDIA. Verklarend woordenboekje

Tien woorden om over India te spreken.

**Aam Aadmi
**Letterlijk: de gewone man. Dat was het antwoord van de Congresspartij op de India Shining-verkiezingscampagne van de regerende BJP-partij in 2004. De grote meerderheid van de Indiërs, zeker op het platteland, had immers niets gemerkt van de economische succesverhalen waarmee de BJP uitpakte. De gewone mannen en vrouwen bezorgden Congress en de communistische partijen een onvoorziene verkiezingsoverwinning.

Bollywood
Mumbai (vroeger Bombay) is de populairste filmfabriek ter wereld. In 2001 vergeleek het blad Businessweek de filmproductie van Bollywood (1013 films) met Hollywood (739 films). Ook wat verkochte tickets betreft won Bollywood: 3,6 miljard tegenover 2,6 miljard. Alleen qua winst scoorde Hollywood beter met 51 miljard tegenover 1,3 miljard dollar. Na Azië, het Midden-Oosten en Afrika verovert de mengeling van melige verhaaltjes en spetterende dansnummers nu ook Europa.

Bangalore
Vandaag Bengaluru, beter gekend als India’s Silicon Valley. Zowat 1200 IT-bedrijven, waaronder Infosys (jaaromzet: 3,2 miljard dollar) en Wipro (ook 3,2 miljard dollar), verschaffen er werk aan een klein half miljoen geschoolde mensen. Daarnaast zijn er 158 biotechnologiebedrijven en 6800 bio-ingenieurs actief in Bengaluru.

Hindutva
Vaak omschreven als hindoefundamentalisme, al zijn hindoenationalisme of politiek hindoeïsme accuratere vertalingen. Politieke stroming die de Indiase identiteit gelijkstelt met de hindoecultuur; gegroeid in kringen van stedelijke intellectuelen.

Lok Sabha
De Indiase Kamer van Volksvertegenwoordigers, met in totaal 545 zetels. Op dit moment hebben 150 leden van Congress en 130 van BJP er een zitje. Daarnaast is er een Hogerhuis –de Rajya Sabha– met 245 leden. De leden van de Lok Sabha worden rechtstreeks verkozen door de burgers, de leden van de Rajya Sabha worden verkozen door de deelstaatparlementen. De huidige, veertiende Lok Sabha wordt voor de zomer van 2009 ontbonden om nieuwe nationale verkiezingen uit te schrijven. India is de grootste democratie ter wereld.

Non Resident Indian
India is trots op zijn uitheemse zonen en dochters zoals Lakshmi Mittal (ArcelorMittal), Amartya Sen (econoom en Nobelprijswinnaar), Salman Rushdie (auteur), Jagdish Bhagwati (econoom), Jumpha Lahiri (auteur) en Ajit Shetty (Janssen Pharmaceutica). NRI’s en PIO’s (People of Indian Origin) zijn volgens de Indiase regering samen goed voor zo’n 30 miljoen mensen in 136 landen. Daarvan wonen er 1,2 miljoen in Groot-Brittannië en 7000 in België. De remittances van de NRI’s bedragen jaarlijks zo’n dertien miljard dollar.

Panchayat
Oorspronkelijk een dorpsraad van wijzen. Sinds 1992 kent de Indiase grondwet het panchayat-systeem van verkozen dorps- en districtsraden. Daarmee wil men het bestuursniveau zo dicht mogelijk bij de bevolking brengen.

Pokhran
De plek in de woestijn van Rajasthan waar op 11 en 13 mei 1998 atoomproeven plaatsvonden, onder de codenaam Shakti, de hindoegodin van de kracht. Buurland en aartsrivaal Pakistan beantwoordde de tests op 28 mei met eigen atoomproeven. De twee Zuid-Aziatische rivalen werden daardoor kernmachten, waardoor de voortdurende spanning een mondiale dreiging werd.
Scheduled Castes / Scheduled Tribes
De Indiase grondwet voorziet in aparte hoofdstukken (Schedules) bijzondere zorg voor groepen die historische achterstand opliepen door discriminaties in de hindoeïstische samenleving. SC of dalits verwijst naar lage kasten of kastelozen, in totaal zo’n 138 miljoen Indiërs. De ST of adivasi’s zijn goed voor zo’n 67 miljoen mensen. SC- en ST-status geeft mensen toegang tot bepaalde quota, bijvoorbeeld voor toelating tot universiteiten of overheidstewerkstelling.

Yatra
Pelgrimstocht, optocht, processie. Gandhi maakte van deze traditie een krachtige politieke actievorm met zijn Dandi Yatra –de Zoutmars, ook wel Dandi Satyagraha genoemd. Satyagraha is een combinatie van de woorden waarheid en standvastigheid, vaak beperkend vertaald als geweldloze weerbaarheid. Yatra’s worden nog regelmatig gebruikt om de bevolking bewust te maken, zowel door boerenbewegingen als door hindoenationalisten.