Dossier: 

Masisi: facts & figures

Hoofdstad: Masisi-centrum (op ongeveer zeventig kilometer ten noorden van Goma)

Oppervlakte: 4.734 km²

Belangrijkste bevolkingsgroepen: Hutu’s, Hunde en Tutsi’s

Masisi is een van de zes gebieden van Noord-Kivu, een provincie aan de grens met Rwanda en Oeganda, in het westen van de Democratische Republiek Congo.

Het is een bergachtige en bosrijke omgeving in het zuidelijke deel van Noord-Kivu, tussen Walikale, Rutshuru, Nyiragongo, Goma en de provincie Zuid-Kivu.

Etnische gemeenschappen in Masisi werken traditioneel in de landbouw, de veeteelt (vaak geassocieerd met Tutsi’s) en het kweken van kleinveegeiten (vaak geassocieerd met Hunde en Hutu’s).

Historische spanningen tussen de drie gemeenschappen, met betrekking tot het landgebruik en politieke en administratieve functies, werden gemanipuleerd door de heersende klasse in het Mobututijdperk en later.

De twee Congolese oorlogen (in 1996-1997 en 1998-2003) en gewapende conflicten die tot vandaag voelbaar zijn, versterkten die spanningen.

Colofon

Het Kivu-dossier van Local Voices, dat MO.be gedeeltelijk overneemt, is geschreven door Alexis Bouvy, die ook de bijhorende foto’s maakte. Bouvy deed zelf een beroep op Chrispin Mvano & Rodolphe Mukundi.

Voor meer informatie over de context van het gewapend conflict in Noord-Kivu: Jason Stearns (2012), North Kivu. The Background to Conflict in North Kivu, Uslama Project, Rift Valley Insitute Nairobi. Over de gewapende groeperingen in Kivu, zie andere rapporten van het Uslama-project.

Bekijk ook het rapport van International Alert, inclusief een kritisch perspectief van de vredesacties van of ondersteund door de Congolese autoriteiten en internationale spelers: Sortir de l’Impasse. Vers une Nouvelle Vision de la Paix à l’Est de la RDC.

Local Voices – Congolese Communities & The Kivu Conflict genieten de steun van International Alert en Search For Common Ground.

© Local Voices 2013 met International Alert & Search For Common Ground.

Disclaimer: het navertellen van getuigenissen van de lokale actoren betekent niet dat Local Voices, International Alert en Search For Common Ground deze inzichten delen. Toch lijkt het ons belangrijk om hun woord te verspreiden bij een breder publiek. Zo worden ze beter gehoord en begrepen. Voor meer informatie over de aanpak, klik hier.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.