Meer gewelddadige kapingen bij Somalië

Analyse

Meer gewelddadige kapingen bij Somalië

Joren Gettemans, Miren Gutierrez, An Pauwels

21 november 2008

De Saoedische olietanker Sirius Star is wellicht het grootste schip dat tot nu toe gekaapt is. Maar piraterij is allesbehalve zeldzaam. Dit jaar werden al 251 incidenten gemeld, waarvan 92 aanvallen voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden.

‘Het totaal aantal incidenten ligt iets lager dan vorig jaar. Maar in de Golf van Aden en voor de oostkust van Somalië nam het aantal kapingen met gijzelingen en gebruik van vuurwapens en granaten toe’, zegt Cyrus Mody van het International Maritime Bureau (IMB).
‘Er wordt meer geweld gebruikt. Ze organiseren zichzelf nu beter, na eerdere successen. Daarom zijn ze nu in staat zo’n supertanker te kapen en losgeld te vragen.’

Supertanker

De kaping van de supertanker Sirius Star vorige week haalde wereldwijd de kranten. Het schip heeft twee miljoen vaten olie aan boord (een kwart van de dagelijks Saoedische productie) ter waarde van 100 miljoen dollar en vijfentwintig bemanningsleden. Negentien bemanningsleden komen van de Filipijnen, twee uit Groot-Brittannië, twee uit Polen, één uit Kroatië en één uit Saoedi-Arabië.

Militaire bescherming

De Indiase marine liet donderdag weten dat één van zijn oorlogsschepen in de Golf van Aden een korte maar intensieve strijd leverde met Somalische piraten. Het schip patrouilleerde in de Somalische wateren om kapingen te verhinderen.
Het Indiase schip werd dinsdagavond, op ongeveer 560 kilometer ten zuidwesten van de kust van Oman, een halt toegeroepen door de zeerovers. Nadat de piraten het vuur openden op de INS Tabar, antwoordden de Indiërs met scherp. Als gevolg van het vuurgevecht brak op het piratenschip brand uit. De piraten vluchtten op twee speedboten die met het belaagde schip meevaarden.
De voedseltransporten van het Wereld Voedselprogramma (WFP), die voor 90% via schepen gebeuren, worden beschermd door schepen van Nederland en de NAVO. Door de kapingen is het WFP al gedwongen geweest zijn toevoer twee maand op te schorten. Als de voedseltoevoer volledig zou stokken dan dreigen miljoenen arme Somaliërs om te komen.

Huurlingen

De Somalische regering en de scheepvaartindustrie zitten verveeld met de piraterij in de Golf van Aden en daarom wil Somalië huurlingen inzetten tegen de piraten. Eén van de gegadigden voor de opdracht is de Amerikaanse huurlingenfirma Blackwater, die in Irak al voor veel controverse zorgde.
‘Blackwater Worldwide laat weten dat haar schip, de McArthur, klaar is om de scheepvaartindustrie bij te staan in haar strijd tegen de escalerende piraterij de Golf van Aden’, laat de firma in een verklaring weten. Het bedrijf is naarstig op zoek naar nieuwe opdrachten nu zijn activiteiten in Irak steeds meer tegenstand oproepen.

Kapingen in de lift

In de Golf van Aden en voor de kust van Somalië werden dit jaar al drie keer zoveel schepen aangevallen als in 2007. 36 kapingen waren volgens het Piracy Reporting Centre succesvol. Meer dan 500 bemanningsleden werden dit jaar gegijzeld. De Golf van Aden is één van de belangrijkste handelsroutes ter wereld en ligt tussen Jemen, Djibouti en Somalië. De Golf ligt in het verlengde van de Rode Zee en het Suezkanaal.
De piraterij vormt al sinds 1991 – het jaar waarin lokale krijgsheren dictator Mohamed Siad Barre omverwierpen – een serieus probleem. Enkel in 2006, tijdens het zes maanden lange bestuur van de Unie van Islamitische Rechtbanken, verdwenen de zeerovers even van het toneel.
Door het ontbreken van een wettelijk kader kon de geïmplodeerde visindustrie aan de Somalische kusten onmogelijk heropgebouwd worden. Niet toevallig komen de meeste piraten dan ook uit Puntland, de semi-autonome regio in het noordoosten van het land, waar de armoede het schrijnendst is. Voor straatarme burgers lijkt een leven in de piraterij dan ook financieel bijzonder aantrekkelijk, ook al zijn er levensgevaarlijke risico’s aan verbonden.