Moestuinieren in Antwerpen: Collectief De Beek

Analyse

Moestuinieren in Antwerpen: Collectief De Beek

Moestuinieren in Antwerpen: Collectief De Beek
Moestuinieren in Antwerpen: Collectief De Beek

In de Van Diepenbeeckstraat in Antwerpen huist De Beek, een voedselbewegingscollectief zoals ze zichzelf noemen van een tiental mensen die vooral in beweging gekomen zijn vanuit verontwaardiging.

Verontwaardiging over het feit dat voor 1 calorie supermarktvoeding 9 tot 10 calorieën fossiele brandstof nodig zijn. En verontwaardiging over de voedseloverschotten die dagelijks worden weggekieperd. Eefke, Wouter en Steve vertellen: ‘Met enkele mensen vatten we op een bepaald moment het plan op om een keer in de week lekker eten te maken met overschotten van bioboeren. Via de vzw Plukrijp bereiken ons de producten uit de natuurvoedingsgroothandel die regelmatig tegen de vervaldatum uit de rekken worden genomen en wekelijks halen we broodoverschotten op bij bakkerij Het Dagelijks Brood.

Inmiddels hebben we een netwerk van sympathisanten die we mailen om zich in te schrijven wanneer we een maaltijd gaan bereiden. De groenten voor die maaltijd gaan we oogsten bij Plukrijp of in de moestuinen van mensen uit het netwerk of in de omgeving van Antwerpen: in Schelle, Schriek of Vremde. De inrichting van het lokaal en de keuken is volledig gebeurd met meubilair dat vrienden en kennissen spontaan kwamen aandragen.’

Af en toe wordt er aansluitend bij de maaltijd een gastspreker uitgenodigd over een aanverwant thema, zoals binnenkort iemand van Eetbaar Rotterdam, een beweging voor stadslandbouw in Rotterdam. Er worden workshops opgezet over  seitan maken, champignons kweken, voedsel inmaken en bewaren, die in een mum van tijd volgeboekt zitten. Leden van het collectief beheren ook de gemeenschappelijke tuin De Bretelwei, langs de Turnhoutse baan in Borgerhout en “Het Gravinneke”, in de Gravinstraat daar rechtover. De Bretelwei is dit voorjaar aangelegd op een braakliggend stuk grond van de stad dat voorheen vooral als stortplaats diende. De helft van het terrein wordt bewerkt door een aantal Marokkaanse gezinnen, de andere helft door een klas van de school vlakbij, het Siso (Stedelijk Instituut Secundair Onderwijs) Marco Polo, een school voor anderstalige nieuwkomers waar Eefke werkt. Met de steun van het Ecohuis zijn hier door leerlingen twee koepelserres gebouwd waar de tomatenplanten dit jaar alvast goed gelukt zijn.

Eefke: ‘Het leuke is dat we hier komen werken met jongeren van zeer diverse herkomst, die hier vaak de kennis die ze van hun thuisland hebben meegebracht, aan de groep kunnen tonen.’

Meer info kan je opvragen bij vzwbeek@gmail.com