Nieuwe vragen bij bevrijding Betancourt

Analyse

Nieuwe vragen bij bevrijding Betancourt

08 augustus 2008

Een 58 minuten durende video van de bevrijding van Ingrid Betancourt en veertien andere gijzelaars uit de handen van de FARC, die maandag werd uitgezonden op een lokaal tv-station, roept veel vragen op, allereerst over de rol van het Amerikaanse leger. Op de video is een Amerikaans goederenvliegtuig te zien. Bovendien waren er aan de helmen van de betrokken militairen microfoontjes te zien, waarmee ze blijkbaar konden communiceren met het ministerie en met dat vliegtuig.

De ‘gevangenbewaarder’ van de FARC, Gerardo Aguilar had in zijn verklaring al gezegd dat hij bij het opstijgen van de helikopter onmiddellijk twee vliegtuigen zag cirkelen. Dat zou erop wijzen dat het Zuidelijke Commando van het Amerikaanse leger actief betrokken was bij de actie. De generaals hebben al toegegeven dat de Amerikanen een noodknop in de helikopters hadden geïnstalleerd om de hulp van het Colombiaanse leger in de roepen als de operatie zou mislopen.

Schending Rode Kruis-logo

De video laat ook zien dat het gebruik van het Rode Kruis-logo niet een beslissing was van een zenuwachtige soldaat, zoals president Uribe na een intern onderzoek had geconcludeerd, maar dat het logo al in de ochtend, voor vertrek, op zijn jas zat. Het Rode Kruis heeft woensdag zijn ‘ernstige bezorgdheid’ geuit. Het onwettig gebruik van dit embleem is ten strengste verboden in de Conventies van Genève, omdat het de onpartijdigheid van hulpverleners in gevaar kan brengen.

Logo’s van tv-zenders

De video laat ook het gebruik zien van de logo’s van de Venezolaanse tv-zender Telesur en het Ecuadoraanse station Ecuavisa. Ook dat is verboden, omdat het journalisten in de toekomst in gevaar kan brengen. De beide helikopters droegen bovendien op verschillende plaatsen het ‘geen wapens’-symbool: een mitrailleur met een rode streep erdoorheen. Aan het eind van de video worden alle logo’s verbrand en is iemand te horen die grapt over het ‘verbranden van het bewijsmateriaal’.

FARC gaat door met gewapende strijd

‘De gewapende strijd wordt niet in vraag gesteld. De redenen die maken dat wij strijden, zijn er nog altijd’, zegt FARC-leider Iván Márquez in een interview dat op 30 juli is uitgezonden door de Latijns-Amerikaanse televisiezender Telesur. De leider van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) wil geen politieke oplossing voor het conflict zolang er geen andere regering komt dan die van Alvaro Uribe.
Márquez verklaarde in het interview ook dat de leiders van de FARC met tegenzin politiek asiel in Frankrijk zouden aanvaarden. ‘Echte strijders wisselen de bergen van het vaderland noch hun overtuigingen ooit in voor een vernederend ballingschap in overzeese landen.’ Voorwaarde voor eventueel asiel is dat het zou leiden tot het vrijkomen van hun gevangen medestrijders.