Papaver en designerdrugs in de Gouden Sikkel en de Gouden Driehoek

Analyse

Papaver en designerdrugs in de Gouden Sikkel en de Gouden Driehoek

Papaver en designerdrugs in de Gouden Sikkel en de Gouden Driehoek
Papaver en designerdrugs in de Gouden Sikkel en de Gouden Driehoek

Linde Walters

31 augustus 2011

In de Gouden Sikkel –het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan- wordt drie vierde van de wereldproductie aan papaver verbouwd. Daarmee is Afghanistan nog steeds de spil van de mondiale heroïnemarkt. Nog maar drie jaar geleden zorgde Afghanistan voor 94 procent van alle papaver.

Yury Fedotov, directeur van het VN-Kantoor voor Drugs en Misdaad (UNODC), waarschuwt echter voor teveel optimisme. ‘De daling in papaverteelt is vooral het gevolg van een plantenziekte die de oogst deed mislukken. Onze eerste bevindingen voor 2011 doen vermoeden dat de Afghaanse teelt zich herstelt en dus opnieuw zal stijgen.’

Intussen draait de papaverteelt ook op volle toeren in de zogenaamde Gouden Driehoek –Thailand, Laos en Myanmar. Uit het nieuwe Wereld Drugsrapport blijkt dat het aantal papavervelden in Myanmar in één jaar met twintig procent steeg. Het land is anno 2011 de tweede grootste leverancier van papaverzaden. ‘De meeste gezinnen zien papaverteelt als een laatste reddingsmiddel om te overleven’, zegt Jason Eligh van UNODC. Myanmarese boeren kunnen tot dertien keer meer verdienen aan papaver dan aan rijst. Naar schatting 840.000 mensen zijn bij de teelt betrokken, vooral in het noordoosten van Myanmar.

Terwijl het mondiale heroïnegebruik stabiel blijft en het cocaïnegebruik zelfs daalt, worden steeds meer drugslaboratoria ontdekt. In 2009 werden 10.600 laboratoria opgedoekt en niet minder dan 33 ton amfetamines of speed onderschept.

‘Ook in de Gouden Driehoek gaat het niet alleen meer om papaver’, zegt Yury Fedotov. De voorbije jaren noteerde het UNODC een opmerkelijke stijging in de productie en consumptie van designerdrugs zoals speed en crystal meth in de regio. Het UNODC schat dat er twaalf grote methlabo’s in Myanmar zijn, die de volledige regio van synthetische drugs voorzien. Met de Indiase en Bengalese chemische industrie om de hoek is het niet moeilijk om aan de nodige chemische bestanddelen te komen. In Cambodja en de Filippijnen zou meth nu al de populairste drug zijn. Fedotov: ‘De vooruitgang die we op vlak van de traditionele drugs hebben geboekt, wordt tenietgedaan door de opmars van nieuwe, synthetische drugs.’