Peru schermt zich af tegen ggo’s

Analyse

Peru schermt zich af tegen ggo’s

Peru schermt zich af tegen ggo’s
Peru schermt zich af tegen ggo’s

Alma De Walsche

30 november 2011

Het ggo-debat heeft de afgelopen maanden het politieke leven in Peru fel beroerd. Begin november keurde het Peruaanse parlement een wet goed die een tienjarig moratorium oplegt voor ggo’s. Wetenschappelijk onderzoek rond ggo’s wordt echter niet verboden, net als de import van ggo-producten die nu al in Peru geconsumeerd worden –maïs en soja.

Onmiddellijk na de goedkeuring door het parlement werd de wet ook bekrachtigd door de regering-Humala. Ollanta Humala, die sinds eind juli de nieuwe president is, had zich in de verkiezingscampagne al uitgesproken tegen ggo’s, in tegenstelling tot de vorige president Alan García. Die laatste had net voor zijn vertrek een wetsvoorstel over zo’n moratorium afgevoerd, met het argument dat dat onder meer de handel met de buurlanden zou bemoeilijken. Die blokkering ontketende een massale golf van protest, door boerenorganisaties, wetenschappers, artsen, consumenten en restauranthouders.

Biodiversiteit gevrijwaard

Conveagro, de koepel van landbouworganisaties, wetenschappers en middenveldgroepen die met landbouw en voedsel bezig zijn, reageert opgelucht. Peru is immers een hotspot van biodiversiteit en de grootschalige introductie van ggo-gewassen –wat meestal gepaard gaat met monoculturen en overvloedig gebruik van pesticiden en herbiciden– zou nefast zijn voor de landbouwbiodiversiteit van het land.

Peru heeft ook een reputatie te verdedigen. Het land komt vandaag op de eerste plaats in de productie van biologische koffie, op de tweede plaats in de productie van biologische cacao, en werd recent ook de belangrijkste exporteur op wereldvlak van biologische bananen.

Peru is daarmee samen met Ecuador en Venezuela een ggo-vrije enclave, omringd door landen met een agro-industrie die in grote mate bouwt op ggo’s, zoals Brazilië, Argentinië, Uruguay, Chili en Colombia.

Evo Morales onder druk

Ook in Bolivia woedde er een intens ggo-debat, naar aanleiding van de nieuwe landbouwwet van eind juni, die de productiviteit en de voedselveiligheid moet garanderen. In Bolivia is 92 procent van de soja in de departementen Santa Cruz en Tarija ggo-soja. De druk op president Evo Morales –die zich opwerpt als verdediger van de rechten van Moeder Aarde– om de ggo’s in te dijken, is erg groot.