Putten in het paradijs

Analyse

Putten in het paradijs

Putten in het paradijs
Putten in het paradijs

Danny Veys

24 november 2010

Op plaatsen waar veel grondstoffen in de ondergrond zitten, lijkt het conflict tussen nationale ontwikkeling en duurzame, lokale landbouw onvermijdelijk. Inwoners van vier provincies in Noord-Peru hebben eigen ontwikkelingsplannen.

Sociale organisaties en inheemse gemeenschappen in de provincies Jaén, San Ignacio, Ayabaca en Huancabamba willen geen mijnbouwprojecten meer. Hun regio herbergt zowel nevelwoud als paramo. Die ecologisch uitzonderlijk rijke gebieden zorgen onder andere voor de watertoevoer van de hele regio en liggen aan de bron van het bekken van de Amazonerivier. De impact van mijnbouwactiviteit zou een ernstig gevaar betekenen voor dat Amazonegebied, dat nu al sterk bedreigd wordt door de ontginning van petroleum en gas.

De bewoners van de vier provincies hebben zich eerst verzet tegen het project voor koperontginning Río Blanco van Monterrico Metals, een Brits mijnbouwbedrijf in handen van de Chinese onderneming Zijin. Maar de bedreiging van hun omgeving en levenswijze stopt daar niet. Volgens het ministerie van Energie en Mijnbouw is al een kwart van het grondgebied van de vier provincies in concessie gegeven voor andere mijnbouwprojecten.

De gemeenschappen, die hoofdzakelijk leven van kleinschalige landbouw en veeteelt, hebben nu een reeks ecologische coöperaties opgezet die steeds beter hun weg naar de internationale markten vinden, voornamelijk met biologisch geteelde koffie. Met hun alternatief ontwikkelingsplan kunnen ze op een gezonde manier de ecosystemen onderhouden waarin ze leven en waarvan ze afhankelijk zijn. Om dat verder uit te werken, zoeken ze internationale steun tegen de diepe putten die internationale mijnbouwbedrijven (willen) slaan in hun bergen.

Mining in paradise _is een bewustmakingsproject van de ngo Catapa. De gelijknamige tentoonstelling van Danny Veys kadert in een onderzoeksproject van de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in samenwerking met Coalface, Catapa en Het Vervolg.__Tentoonstelling van 23.11.10 tot 15.10.11 in de Sint-Lukasgalerie, Paleizenstraat 70, Brussel.
www.mininginparadise.org , www.catapa.be, www.coalface.be
_