Transitie ofte overgang naar een duurzamer samenleving, raakt veel verschillende thema's: technologie, financiering, levensfilosofie, lokale participatie, sociale samenhang, stadslandbouw, consudelen... Deze veelzijdigheid van de transitie zou zichtbaar moeten worden op het transitiefestival dat op 26 oktober in de Gentse Vooruit plaatsheeft. Vooruit heeft immers vele zalen en stelt die allemaal ter beschikking van het festival. De organisatoren van het festival zijn een bonte mengeling van mensen uit het middenveld: de vakbonden, de milieubeweging, de Noord-Zuidngo's, enkele bedrijven, DeWereldmorgen en MO*, de KU Leuven, het Kaaitheater...
Het was ingenieur en transitiespecialist Peter Tom Jones van de KU Leuven die enkele jaren geleden het initiatief nam om het middenveld samen te brengen in een zogenaamd transitienetwerk van het middenveld. Vanuit de overweging dat een overgang niet alleen noodzakelijk is, maar dat hij ook op een rechtvaardige manier in zijn werk moet gaan. Dat, met andere woorden, de kwetsbaarsten in de samenleving er niet het slachtoffer mogen van worden.
Het transitiefestival begint met een lezing van Andrew Simms van de befaamde Britse New Economics Foundation, die zijn licht zal laten schijnen over wat een rechtvaardige transitie allemaal inhoudt. Na zijn lezing wordt hij daarover ondervraagd door Peter Tom Jones. Een andere lezing wordt die van Gunter Pauli (groene ondernemer, voormalig directeur Ecover) over zijn blauwe economie, een businessmodel dat het scheppen van banen en duurzaamheid combineert. Pauli zal daarover in gesprek gaan met ACV-voorzitter Marc Leemans.
Na de middag wordt ook gedebatteerd over de rol van technologie en wetenschap. Serge De Gheldere, ingenieur en klimaatambassadeur van Al Gore, geeft een overzicht van wat er allemaal aan groene technologieën zit aan te komen. Jo De Boeck van IMEC (nanotechnologie/elektronica) en professor Wim Soetaert (UGEnt en Bio Base Europe Pilot Plant) lichten toe welke duurzame technologieën zij ontwikkelen. Erik Paredis (UGent, onderzoeker duurzame ontwikkeling) en Marian Deblonde (Instituut Samenleving en Technologie) gaan vervolgens in gesprek met de technologen over mogelijkheden en beperkingen van technologie.
Koen Schoors, professor financiële economie aan de UGent, vertelt welk soort banken en welke financiële instrumenten beter geschikt zijn om het vele spaargeld van de burgers in te zetten voor die transitie. Olivier Marquet, directeur van Triodos, en enkele ondernemers reageren en vertellen over hun ervaringen. Voorts zijn er sessies over stadslandbouw, coöperaties, de rol van sociaal overleg in transities, sociale economie en duurzaamheid, het stimuleren van lokale burgerparticipatie, hoe moeilijk bereikbare groepen een stem geven… Op een markt zullen heel wat initiatieven hun bijdrage aan de overgang tonen. Die dag kleurt de Vooruit groen.
Bekijk het volledige programma en schrijf je in op www.transitiefestival.be.