Veerkracht in Beeld: Ploegscharen

Analyse

Veerkracht in Beeld: Ploegscharen

Veerkracht in Beeld: Ploegscharen
Veerkracht in Beeld: Ploegscharen

11 december 2012

De honderdste editie van MO*magazine die eind november 2012 verscheen, stond in het teken van veerkracht. Ter gelegenheid van deze feesteditie vroeg MO* aan vier fotografen een beeld te selecteren dat voor hen dit soms abstracte begrip van veerkracht symboliseert. Pieter-Jan de Pue selecteerde deze foto uit Afghanistan.

Dit beeld is gemaakt in het Pamirgebergte, Afghanistan. Kirgizische kinderen verzamelen schroot, lege kogelhulzen en ander koper om te verkopen. Ze dragen zo bij tot het overleven van hun familie.

Het metaal dat ze vinden, ligt vooral in en rond een voormalige Sovjetbasis, uit de periode in de jaren tachtig dat de Sovjet-Unie hier een oorlog uitvocht met de Afghaanse moedjahedien die gesteund werden door het Westen, Saoedi-Arabië en Pakistan. Twintig jaar later moet het oorlogstuig van toen nog steeds omgesmeed worden tot ploegscharen. De huidige oorlog, waarin het Westen en de regering-Karzai tegenover gewapende opstandelingen van talibanstrekking staan, belooft een minstens even lange nasleep te krijgen.

Pieter-Jan de Pue werkt momenteel aan een lange documentaire, The Land of the Enlightened, waarin hij op verschillende plaatsen in Afghanistan kinderen volgt die de gevaren van de oorlog trotseren om er economische kansen uit te halen.

Bekijk ook de andere beelden uit Veerkracht in Beeld:

Regen oogsten (Dieter Telemans)
Khuman staat op een stenen veldberm, een zogenaamd Porto Ricaans terras. De impact van deze terrasvorming is indrukwekkend. Een oogst gaat er gemiddeld twintig procent op vooruit, dankzij de lokale conservatie van vocht. Bovendien kan nu ook land met maar een oppervlakkige vruchtbare laag bebouwd worden omdat de erosie beperkt wordt.

Tegen de storm (Mashid Mohadjerin)
Testra is een dorpje vlak bij de grotere stad Léogâne in het westen van Haïti. Daar lag het epicentrum van de fatale aardbeving die Haïti op 12 januari 2010 trof. Onder zelfgemaakte tenten van boomstammen en lakens zochten mensen beschutting. Drie miljoen mensen raakten have en goed kwijt door de aardbeving, 230.000 overleefden de ramp niet.

De langzame ramp(Karl De Keyzer)
De vijfenzestigduizend kilometer lange kust van Europa ligt bezaaid met nutteloze verdedigingswerken uit vervlogen tijden. Vele ervan vergden enorme investeringen in materialen en manuren, maar de meeste hebben nooit tot iets gediend. Omdat de vijand niet kwam, of omdat, wanneer hij wel kwam, het bouwwerk allang was gedateerd.